Lukuinto-ohjelman toteutusta ja sen kehittävää arviointia seuraava ohjausryhmä

OKM034:00/2012 Development

Ohjausryhmän tehtävänä on linjata Lukuinto-ohjelman toteutusta ja sen kehittävää arviointia sekä seurata ohjelman tavoitteiden toteutumista.

Basic information Completed

Project number OKM034:00/2012

Case numbers 51/040/2012

Set by Ministry of Education and Culture

Term/schedule 1.6.2012 – 30.6.2015

Date of appointment 1.6.2012

Summary

Ohjausryhmän tehtävänä on linjata Lukuinto-ohjelman toteutusta ja sen kehittävää arviointia sekä seurata ohjelman tavoitteiden toteutumista.

Starting points

Lukuinto-ohjelma on toimenpideohjelma lasten ja nuorten monipuolisen luku- ja kirjoitustaidon vahvistamiseksi. Ohjelmassa vahvistetaan opettajien ja kasvattajien tietoisuutta, osaamista ja keinoja lasten ja nuorten monipuolisen luku- ja kirjoitustaidon ja lukuinnostuksen tukemisessa sekä mediakasvatuksessa.
Lukuinto-ohjelman tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten kiinnostusta ja kykyä monipuoliseen lukemiseen ja kirjoittamiseen sekä aktiivisia erilaisten tekstien ja mediasisältöjen käyttötottumuksia. Tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten pääsyä eri muodossa saatavilla olevaan tietoon ja sisältöihin, sekä niiden aktiivista ja tarkoituksenmukaista käyttöä (tiedonhallinta ja medialukutaito). Oulun yliopisto vastaa Lukuinto-ohjelman toteutuksesta ja sen kehittävästä arvioinnista.
Ohjelmassa luodaan lasten ja nuorten monipuolista luku- ja kirjoitustaitoa kehittävä ja myönteistä lukemisen kulttuuria ylläpitävä toimintamalli, joka vakiinnutetaan koulujen ja kirjastojen sekä muiden toimijoiden arkityöhön. Kohderyhmänä ovat 6-16-vuotiaat lapset ja nuoret sekä lasten ja nuorten opettajat ja kirjastoammattilaiset sekä muut kasvattajat. Ohjelman toimenpiteet kohdistuvat lapsiin ja nuoriin pääosin koulujen ja yleisten kirjastojen kautta. Keskeistä on koulujen ja kirjastojen yhteistyö.
Ohjelma toteutetaan vuosina 2012 – 2015. Toteutusaikana:1. luodaan toimijaverkosto, 2. kehitetään toimintamalli ja koulutusformaatti, 3. levitetään toimintamalli yhteistyössä toimijaverkoston kanssa kohderyhmän käyttöön, 4. toteutetaan Lukuinto-teemavuosi, joka sisältää valtakunnallista kampanjointia ja tapahtumia sekä 5. arvioidaan ohjelman tavoitteiden toteutuminen kehittävän arvioinnin menetelmin.