Skip to content

Europaskola föreslås i Helsingfors

Undervisningsministeriet
Utgivningsdatum 8.6.2006 6.00
Pressmeddelande -

Arbetsgruppen för behandling av internationella utbildningsbehov i Helsingfors överräcker sin promemoria till undervisningsminister Antti Kalliomäkitorsdagen 8.6.2006 kl. 9.00undervisningsministeriet, Sjötullsgatan 1, konferensrummet Venla (B437)

Europeiska kemikalieverket inleder verksamheten i Helsingfors 2007 och antalet internationell personal och återflyttare ökar. Detta förutsätter att den internationella utbildningen i huvudstadsområdet utvecklas. Under de närmast kommande åren kan man fortfarande tillfredställa efterfrågan, men efter det är det nödvändigt att göra läroplanen samt urvalet av examina och språkurvalet mera mångsidigt såväl kvantitets- som kvalitetsmässigt. Undervisningsministeriets arbetsgrupp föreslår att man i Helsingfors grundar en Europaskola, eller en s.k. ansluten skola. Arbetsgruppens mål är att ordna utbildning för barn till anställda vid kemikalieverkat på ett så bra sätt som möjligt. Arbetsgruppen överräckte sin promemoria till undervisningsminister Antti Kalliomäki på torsdagen.

Den europeiska studentexamen (European Baccalaureate, EB) ger allmän högskolebehörighet i alla medlemsländer. En Europaskola eller en ansluten skola skulle göra det möjligt att avlägga EB-examen i Finland. Arbetsgruppen motiverar grundandet av en Europaskola med att skolorna är kända och uppskattade inom EU-tjänstemannakretsar och tjänstemännens familjer kan flexibelt röra sig i Europa mellan de orter där dessa skolor finns.

Europaskolan skulle enligt arbetsgruppen berika Finlands utbildningsutbud och motsvara kravet på utvecklingen av olika läroplans- och examensalternativ. Samtidigt skulle skolan öka Finlands attraktionskraft vid rekryteringen av internationell arbetskraft inom näringslivet. Dessutom erbjuder skolan ett sätt att avlägga gymnasiestudier på franska i Finland och i framtiden även en utvidgning av språkurvalet i utbildningen.

Enligt arbetsgruppens förslag skall inrättandet av skolan ske etappvis. Genom samarbete med kommunerna i huvudstadsregionen erbjuds eleverna till en början plats i existerande skolor och förskoleundervisning.

Arbetsgruppen föreslår att verksamheten i den anslutna skolan inleds hösten 2008. Man föreslår att undervisning först ges i förskolan, lågstadiet och i Europaskolans system i klasserna 1-5 (elever i åldern 4-15). Skolan upprätthålls av staten. Verksamheten kan ske i full skala (förskola, lågstadium, högstadium och gymnasium) när elevantalet på de olika språkavdelningarna är tillräckligt. Man uppskattar att så är fallet senast 2010. Elevantalet i skolorna kommer troligen att stanna på ca 300. I det skedet kan även andra än EU-tjänstemännens barn antas till skolan, och elevantalet kan då öka avsevärt.

_ _ _

Europaskolornas uppgift är att sörja för EU-myndigheternas anställdas barns utbildning så att myndigheterna har möjlighet att rekrytera yrkeskunnig personal. Skolorna antar även andra elever inom ramarna för sin egen kapacitet. Det finns för tillfället 13 Europaskolor och deras elevantal är sammanlagt 20 000.

Till skolsystemet hör en tvåårig förskola, ett femårigt lågstadium, ett sjuårigt högstadium och ett gymnasium. Barnen börjar förskolan som fyraåringar och lågstadiet då de fyllt sex. Slutexamen är European Baccalaureate-, dvs. EB-examen. I skolorna följer man Europaskolornas egen läroplan som har översatts till olika språk. De nationella läroplanerna för modersmålsundervisningen har anpassats till Europaskolorna.

Europaskolornas högsta organ är skolornas gemensamma styrelse. Undervisningsministerierna i de länder som anslutit sig till grundavtalet utser representanter till styrelsen.