Yliopistojen rahoitusmallin ehdotuksen laatiminen -työryhmä

OKM019:00/2013 Development

Työryhmän tehtävänä on:
1. Laatia ehdotus voimassa olevan yliopistojen rahoitusmallin laatunäkökulman vahvistamiseksi tutkimuksen ja koulutuksen perusteella määräytyvissä rahoitusosuuksissa vuodesta 2015 alkaen.
Koulutuksen rahoitusosuuden laskentakriteereissä laatunäkökulman vahvistaminen tarkoittaa, että osa nykyisellään lukuvuodessa vähintään 55 opintopistettä suorittaneiden alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa opiskelevien lukumäärän perusteella määräytyvästä rahoituksesta kohdennetaan yliopistoissa käyttöön otettavan yhtenäisen opiskelijapalautejärjestelmän tietojen perusteella.
Tutkimuksen rahoitusosuuden laskentakriteereissä laatunäkökulman vahvistaminen tarkoittaa, että rahoitus määräytyy kansainvälisten referee-julkaisujen lukumäärän sijaan julkaisufoorumin tasojen 2 ja 3 julkaisujen lukumäärän perustella sekä muiden tieteellisten julkaisujen lukumäärän sijaan julkaisufoorumin tason 1 julkaisujen lukumäärän peusteella.

2. Laatia ehdotukset uusien rahoitusperusteiden ...

Basic information Completed

Project number OKM019:00/2013

Case numbers OKM/13/040/2013

Set by Ministry of Education and Culture

Term/schedule 15.3.2013 – 31.1.2014

Date of appointment 8.3.2013

Project status

Goals and results

Työryhmän tavoiteena on laatia ehdotus yliopistojen rahoitusmallin laatunäkökulman vahvistamiseksi tutkimuksen ja koulutuksen perusteella määräytyvissä rahoitusosuuksissa siten, että nykyiseen rahoitusmalliin tarvittavat muutokset voidaan ottaa käyttöön kohdennettaessa yliopistokohtaisesti yliopistolain (558/2009) 49 § kolme momentin mukaista perusrahoitusta vuodelle 2015.

Starting points

Suomessa on tällä hetkellä 14 opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan kuuluvaa yliopistoa. Yliopistoista 12 on itsenäisiä julkisoikeudellisia laitoksia ja 2 säätiölain mukaisia yksityisoikeudellisia säätiöitä. Yliopistojen toiminta, myös säätiöyliopistojen osalta, rahoitetaan pääasiallisesti valtion varoin ja kaikki yliopistot hoitavat valtion niille antamaa julkista tehtävää.
Yliopistolain 2 §:n mukaan yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee edistää elinikäistä oppimista, toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Yliopistojen tulee järjestää toimintansa siten, että tutkimuksessa, taiteellisessa toiminnassa, koulutuksessa ja opetuksessa varmistetaan korkea kansainvälinen taso eettisiä periaatteita ja hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.
Vuonna 2013 valtion yliopistojen toimintaan osoittama yliopistolain 49 §:n mukainen rahoitus on 1862 miljoonaa europa, mikä on noin kaksi kolmasosaa yliopistojen kokonaisrahoituksesta. Yliopistojen perusrahoituksessa on turvattu kaikille yliopistoille kohtuulliset edellytykset niiden lakisääteisten perustehtävien hoitamiseen. Rahoituksen kohdentaminen eri toiminnoille ja aloille on osa yliopistojen sisäistä päätöksentekoa.
Yliopistolailla (558/2009) ja sen nojalla annetuilla asetuksilla (181/2012 ja 182/2012) on säädetty yliopistojen lakisääteiseen toimintaan kohdistettavasta rahoituksesta ja sen laskentakriteereistä. Säädökset tulivat voimaan vuoden 2013 alusta.
Voimassa oleva rahoitusmalli painottuu tuotos- ja prosessimittareihin. Rahoitusmallin käyttöönoton yhteydessä nähtiin yliopistojen opskelijapalautteen (YOPALA) ja julkaisufoorumin työ ensimmäisinä askelina koulutuksen ja tutkimuksen laatua kuvaavien mittarien käyttöönotossa vuodesta 2015 alkaen.

Opiskelijapalaute

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja yliopistojen välisissä kauden 2013-2016 sopimuksissa on kirjattu kaikille yhteisiin tavoitteisiin, että "yliopistot ottavat käyttöön valtakunnallisen opiskelijapalautejärjestelmän siten, että sitä voidaan hyödyntää yliopistojen rahoitusmallissa vuodesta 2015 alkaen."
Unifi ry:n edeltäjän, Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston ja Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n esiselvityshanke valtakunnallisen opiskelijapalautejärjestelmän luomiseksi valmistui tammikuussa 2010. Tämän perusteella Unifi ry käynnisti hankkeen valtakunnallisen opiskelijapalautekyselyn luomiseksi. Hanketta varten asetettiin yliopistojen ja Suomen ylioppilaskuntien liiton edustajista muodostunut asiantuntijaryhmä. Ryhmän tehtävänä oli laatia ehdotus valtakunnallisen opiskelijapalautekyselyn kysymyksiksi. Pilottiin osallistui seitsemän yliopistoa.
Unifi ry:n tammikuussa 2013 asettama työryhmä valmistelee yliopistojen opiskelijapalautteen keräämistä sekä ehdotusta ministeriölle mekanismiksi, joilla palautteen tuloksia voitaisiin hyödyntää yliopistojen rahoitusmallissa vuodesta 2015 alkaen. Työryhmässä on jäseninä tai asiantuntijoina yliopistojen, opetus- ja kulttuuriministeriön, Korkeakoulujen arviointineuvoston ja Suomen ylioppilaskuntien liiton edustajia.
Yliopistot ovat tehneet hankintapäätöksen opiskelijapalautekysen toteuttajasta helmikuussa 2013. Kaikki yliopistot kattavat palautekysely toteutetaan ensimmäisen kerran vuonna 2013. Kysely on tarkoitus tehdä kandidaatin tutkinnon suorittaneille tai kolme vuotta opiskelleille (aloilla joissa kanditutkintoa ei ole).

Julkaisufoorumi

Tieteellisten seurain valtuuskunta on toteuttanut Unifi ry:n aloitteesta julkaisujen laadunarvioimista varten Julkaisufoorumi-hankkeen. Hankkeen tavoitteena on ollut luoda järjestelmä, jossa tietellistä julkaisutoimintaa voidaan arvioida määrän lisäksi myös laadullisesti. Julkaisufoorumijärjestelmän perustana on julkaisukanavien eli tieteellisten lehtien, sarjojen ja kirjakustantajien kaikki tieteenalat kattava tasoluokitus. Julkaisukanavien arviointi tapahtuu 23 tieteenalakohtaisessa asiantuntijapaneelissa. Ensimmäinen Julkaisufoorumi-luokitus on valmistunut vuonna 2011.
Tieteellisten seurain valtuuskunta ylläpitää kokonaisluetteloa julkaisufoorumiluokituksen saaneista lehdistä ja sarjoista. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tilastotiedonkeruussa lisännyt yliopistojen julkaisuihin julkaisun julkaisufoorumiluokan.

Developing and statute drafting in the Government

The ministries implement the Government Programme, draft acts and other statutes, and promote reforms through different kinds of projects, working groups and bodies. Information on all this is available on the Government website.

All ministries' projects are available on the Government website valtioneuvosto.fi/en/projects