Skip to content

Seurantaryhmä esittää useita toimenpiteitä biotekniikan tutkimuksen kehittämiseksi

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2003 6.15
Tiedote -

Opetusministeriön ylijohtaja Arvo Jäppisen vetämä seurantaryhmä esittää useita toimenpiteitä biotekniikan tutkimuksen kehittämiseksi ja kansainvälisessä arvioinnissa esitettyjen suositusten jatkotoimenpiteiksi. Keskiviikkona opetusministeri Maija Raskille luovutettu seurantaryhmän muistio pohjautuu kansainväliseen arviointiin, joka koski biotekniikan julkisen tutkimusrahoituksen vaikutuksia ja tulevaisuudenstrategioita.

Tukijärjestelmiä vahvistettava - yhteistyötä lisättävä

Seurantaryhmä esittää, että biotekniikan tutkimuksen pitkäjänteistä ja laaja-alaista kehittämistä jatketaan kansainvälisen arviointiryhmän suositusten mukaisesti. Yliopistojen tulossopimuksiin 2004 -2006 tulee kirjata kannanotto, jolla viiden biokeskuksen perusrahoitustaso säilytetään valtakunnallisesti vähintään nykyisellä tasolla eli 16,6 milj. eurossa ja niiden tutkimustoimintaan, laitehankintoihin ja uusiin kehittämishankkeisiin esitetään perusrahoituksen lisäksi osoitettavaksi seitsemän miljoonaa euroa vuosina 2004 - 2006.

Tutkijankoulutusyhteistyötä sektoritutkimuslaitosten, yliopistojen ja tutkijakoulujen kesken on tiivistettävä ja tutkijakoulujen voimavaroja lisättävä. Biotieteissä yhteistyötä kemian, fysiikan, tietotekniikan ja lääketieteen tutkijoiden kanssa lisätään paitsi tutkimusyhteistyöllä myös aloittamalla aloille yhteisiä biotekniikan koulutusohjelmia. Lisäksi poikkitieteellistä koulutusta, jossa luonnontieteellisiä opintoja yhdistetään juridisiin, markkinointi- ja johtamisopintoihin, tulee kehittää. Seurantaryhmä esittää, että teknologian siirron koulutusta ja tutkimusta sekä IPR- ja liiketalousosaamista tutkijakouluissa lisätään.

Seurantaryhmän mielestä Korkeakoulujen arviointineuvoston tulee arvioida biotieteiden perusopetuksen taso, opetuksen järjestelyt sekä ohjelmien toimivuus. Uusia itsenäisiä tutkimusinstituutteja ei tule perustaa, vaan nykyisiä yksikköjä vahvistetaan ja tarvittaessa laajennetaan. Myös suurien ja kalliiden tutkimuslaitteistojen yhteiskäyttöä tulee lisätä. Suomen Akatemian ja Tekesin tulisi harkita erilaisia mahdollisuuksia osallistua yliopistojen ja tutkimuslaitosten laitehankintojen rahoitukseen. Uusia teknologian siirtoyksiköitä ei seurantaryhmän mielestä tule perustaa, vaan nykyisten yksiköiden toimintaa on tehostettava ja kehitettävä niin, että ne palvelevat paremmin tutkijoita, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä. Biotekniikan tutkimuksen laatua ja rahoitusta maatalous-, metsä- ja ympäristösektorilla tulisi kehittää ja yhteistyötä muiden toimijoiden, erityisesti yliopistojen ja teollisuuden, kanssa tiivistää.

Seurantaryhmä esittää, että vuonna 2005 asetetaan keskeisistä biotekniikan tutkimusta, koulutusta, tuotekehitystyötä, teknologian siirtoa ja alan yritystoimintaa edustavista tahoista koostuva työryhmä arvioimaan biotekniikkasuositusten ja jatkotoimenpiteiden toteutumista.

Lisätietoja: ylijohtaja Arvo Jäppinen, puh. (09) 160 77220 ja opetusneuvos Marja Pulkkinen, puh. (09) 160 77223

>> Seurantaryhmän muistio

>> Englanninkielinen kansainvälinen arviointiraportti