Hyppää sisältöön

Nuorisoalan järjestöt saavat toimintaansa yli 18 miljoonaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2019 11.12
Tiedote
Kuva: Hanna Suomi / Uudenmaan partiopiiri

Ministeri Sampo Terho on myöntänyt valtakunnallisille nuorisoalan järjestöille tämän vuoden toimintaan yhteensä 18 071 500 euroa. Avustusta sai 96 järjestöä. Avustukset myönnetään Veikkauksen tuotosta.

- Nuorisoalan järjestöt tarjoavat puitteet nuorten kansalaistoiminnalle ja harrastamiselle. Nuorisotoiminta lisää yhteisöllisyyttä ja ennaltaehkäisee nuorten syrjäytymistä. Yhteiskunta myös tarvitsee nuorisojärjestöjä uusiutuakseen. Järjestöt ovat myös arvokkaita toimijoita nuorisotyön kentällä kuntien ja seurakuntien ohella, sanoo nuorisoasioista vastaava ministeri Sampo Terho.

Järjestöjen saamat avustukset ovat harkinnanvaraisia ja ne myönnetään nuorisolakiin ja valtioneuvoston asetukseen perustuen. Nuorisolain mukaan valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon järjestön taloudenhoito sekä järjestön toiminnan valtakunnallisuus, laatu, laajuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avustettavan toiminnan on oltava yleishyödyllistä.

Suurimpia avustusten saajia olivat Suomen Partiolaiset ry (1 455 000 euroa), Suomen Nuorisoseurat ry (1 121 000 euroa), Nuorisotutkimusseura ry (1 060 000 euroa) ja Nuori kirkko ry (1 050 000 euroa). Uusi avustuksen saaja oli esimerkiksi Suomen Metsästäjäliitto, joka sai nuorisotyöhönsä 115 000 euroa. Edellisen vuoden tasoon verrattuna mm. seuraavien järjestöjen avustuksia nostettiin: Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry, Varusmiesliitto ry sekä Suomen Parkour ry.

Ministeri Terho jätti jakamatta määrärahasta 228 500 euroa, koska avustustasoa laskettiin joiltakin järjestöiltä. Näiden järjestöjen joukossa on mm. poliittisia nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä. Jakamatta jääneet varat on tarkoitus ohjata nuorten yrittäjyys-, talous- ja työelämätaitoja tukevaan toimintaan sekä valtakunnallisille nuorisoalan osaamiskeskuksille. Osaamiskeskusten tavoitteena on mm. kehittää etsivää nuorisotyötä, vahvistaa nuorisotakuuta sekä tukea nuorten neuvontapalveluita.

- Poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen tukien kokonaissumma on vuosien varrella jatkanut vähä vähältä nousua, ja tuet ovat paisuneet suuriksi riippumatta järjestöjen jäsenmäärien kehityksestä. Kun poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen toiminnan laajuutta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta arvioidaan, yhtenä tärkeänä mittarina pidin järjestöjen jäsenmäärän kehitystä, mikä on ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta dramaattisesti laskeva. On tärkeää, että määrärahoja jaettaessa harkitaan mihin panostamalla voidaan tehokkaammin estää nuorten syrjäytymistä, mikä on Suomen suurimpia haasteita, sanoo ministeri Terho.

Määräraha on tarkoitettu käytettäväksi yleisavustuksina järjestöjen yleistoimintaan, mutta järjestöt voivat osoittaa osan määrärahasta käytettäväksi myös alueellisten ja paikallisten jäsenjärjestöjensä toimintaan. Yksinomaan paikallisen ja alueellisen nuorisotyön ja nuorisoalan järjestötoiminnan tukemisesta vastaavat muun muassa kunnat ja aluehallintovirastot.

Myönnetyt avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 

 Lisätietoja: 
- erityisavustaja Toni Kokko, p. 02953 30113
- erikoissuunnittelija Mikko Cortés Téllez, p. 02953 30080