Hyppää sisältöön

Kiina – Suomi yhteinen talviurheilun teemavuosi käynnistyi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.1.2019 10.00
Tiedote

Vuosi 2019 nimettiin Suomen ja Kiinan väliseksi talviurheilun teemavuodeksi maiden presidenttien tapaamisessa keväällä 2017. Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuoden kaltaisesta talviurheiluyhteistyöstä. Teemavuoden ja Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin valmistautumisen uskotaan lisäävän Kiinan kiinnostusta suomalaiseen talviurheiluosaamiseen.

Ministeri Terhon mukaan talviurheilun teemavuosi on Suomelle erinomainen mahdollisuus edistää niin talviurheiluosaamista kuin talviurheilun kaupallisia näkökulmia.

- Koska Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuoden kaltaisesta talviurheiluyhteistyöstä, tarjoaa se Suomelle merkittävää näkyvyyttä ja kilpailuetua suhteessa muihin talviurheilumaihin ennen Pekingin 2022 olympia- ja paralympiakisoja. Suomella on tarjottavaa ja mahdollisuuksia erityisesti valmentamisessa, talviurheilupaikkojen rakentamisessa, urheiluteknologiassa ja urheiluvälineiden valmistuksessa sekä koululiikunnassa, sanoo ministeri Sampo Terho.

Teemavuoden ohjelma painottuu neljän teeman ympärille: 1) koulutus ja valmennus, 2) kestävä kehitys ja yhdenvertaisuus, 3) matkailu ja turismi ja 4) kilpa- ja huippu-urheilu.

Ministeri Sampo Terho matkustaa seuraamaan teemavuoden avajaisia, jotka järjestetään Pekingissä 15. tammikuuta 2019. Teemavuoden päättäjäisiä vietetään Rovaniemellä joulukuussa.

Teemavuosi koostuu yli 60 tapahtumasta, joista kohokohtina voidaan mainita kiinalaisen uuden vuoden juhlallisuudet Suomessa helmikuussa, ns. women’s month eli huhtikuu, jolloin Suomi emännöi sekä naisten jääkiekon että muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskisoja, marraskuussa järjestettävät Helsinki Education Week, urheiluteknologian tapahtuma SMASH, sekä GoExpo Winter. Pekingissä järjestettävässä vuoden 2019 World Winter Sports Expossa Suomi on Expon ”Country of Honor” ja pääsee esittämään osaamistaan eri talviurheilun alueilla.

Teemavuoden lisäksi Business Finland on rakentanut talviurheilun kasvuohjelmaa Winter Sport Cluster, joka osaltaan kehittää suomalaisyritysten yhteistyö- ja vientimahdollisuuksia Pekingin vuoden 2022 olympialaisia sekä paralympialaisia silmällä pitäen.

Korkean tason vierailut ovat vauhdittaneet yhteistyötä

Presidentti Xi Jinpingin valtiovierailulla Suomeen huhtikuussa 2017 Suomen ja Kiinan presidentit sopivat maiden kahdenvälisestä talviurheilun teemavuodesta 2019. Teemavuoden eteenpäin viemiseksi Suomi ja Kiina perustivat yhteisestä ohjelmasta vastaavan työryhmän ministeri Sampo Terhon vieraillessa Pekingissä ja Harbinissa maaliskuussa 2018.

Talviurheilun teemavuosi toteutuu muun muassa ministeriöiden, kaupunkien, Suomen Olympiakomitean, Suomen Paralympiakomitean, lajiliittojen ja urheiluopistojen yhteistyönä.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Toni Ahva (ministerin haastattelupyynnöt), p. 02953 30340
- johtaja (liikunnan vastuualue) Tiina Kivisaari, OKM, p. 02953 30178