Muinaismuistolain uudistus: Arkeologian keskustelutilaisuus

Keskiviikko 15.6.2022 klo 12.30 – 16.00

opetus- ja kulttuuriministeriö

Muinaismuistolakia vuodelta 1963 uudistetaan. Osana uudistamistyötä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa esitellään luonnosta uudeksi laiksi arkeologisesta kulttuuriperinnöstä.

Muinaismuistolain uudistamiseen liittyvässä arkeologian keskustelutilaisuudessa on tarkoitus esitellä luonnosta laiksi arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja keskustella siitä arkeologian näkökulmasta.

Keskustelutilaisuus järjestetään Suomen kansallismuseon auditoriossa sekä suorana verkkolähetyksenä. 

Ohjelma

Sessio 1, klo 12.30–13.45

Avauspuheenvuoro. Ylijohtaja Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lainvalmistelun ja sen yleisperiaatteiden esittely. Hallitusneuvos Joni Hiitola, opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lain soveltamisala ja jäännösten rauhoitus. Hallitusneuvos Hanna Kiiskinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, lakimies Juha Maaperä, Museovirasto ja erikoistutkija Päivi Maaranen, Museovirasto.

Arkeologisen kulttuuriperinnön tietovaranto, vähimmäisvaatimukset ja arkeologisen kulttuuriperinnön selvittäminen. Hallitusneuvos Hanna Kiiskinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, lakimies Juha Maaperä, Museovirasto ja erikoistutkija Päivi Maaranen, Museovirasto.

Kahvi, klo 13.45–14.15

Sessio 2. klo 14.15–16.00

Kommenttipuheenvuoro. Suomen arkeologinen seura ry.

Kommenttipuheenvuoro. Arkeologiayritykset ARKY ry.

Paneelikeskustelu. Suomen arkeologinen seura ry:n edustaja, Arkeologiayritykset ARKY ry:n edustaja, professori Vesa-Pekka Herva, Oulun yliopisto, amanuenssi Miikka Kumpulainen, Keski-Suomen museo ja yli-intendentti Jutta Kuitunen, Museovirasto.

Kommenttipuheenvuoro. Pääjohtaja Tiina Merisalo, Museovirasto.

Tilaisuuden lopetus.

Keskustelutilaisuuden järjestävät yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriö, Museovirasto ja Suomen kansallismuseo. Yhteistyökumppaneina  ovat myös kommenttipuheenvuorojen pitäjinä Suomen arkeologinen seura ry. ja Arkeologiayritykset Arky ry.