Nuorten hyvinvointiseminaari

Perjantai 6.5.2022 klo 10.30 – 12.30

opetus- ja kulttuuriministeriö

Nuorten hyvinvointiseminaari

Kaksi vuotta nuoruutta etänä – miltä näyttää tulevaisuus? -seminaarissa kuullaan nuorilta itseltään, miten koronarajoitukset ovat vaikuttaneet heidän arkeensa, opintoihinsa, työmahdollisuuksiinsa ja hyvinvointiinsa, ja millaisen jäljen korona jätti heihin.

Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitustoimet ovat vaikuttaneet kaikkien suomalaisten elämään jo yli kaksi vuotta. Koronatilanne on vaikuttanut erityisesti nuorten elämän kannalta tärkeiden rakenteiden ja palvelujen toimintaan koulujen ja harrastusten suljettua ovensa.

Nuorten yksinäisyys, ahdistuneisuus ja kokemukset ulkopuolisuudesta ovat lisääntyneet samalla kun sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet. Nuorten tilanteet vaihtelevat kuitenkin suuresti.

Tuoreen Nuorisobarometrin 2021 mukaan nuoret ovat optimistisia suhteessaan tulevaisuuteen. Siksi on hyvä kuulla nuorilta itseltään, miten koronarajoitukset ovat vaikuttaneet heidän arkeensa, opintoihinsa, työmahdollisuuksiinsa ja hyvinvointiinsa, ja millaisen jäljen korona jätti heihin.

Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan huolestuttaa ja ahdistaa nuoria, ja onkin tärkeä kuulla, miten Ukrainassa käytävä sota on vaikuttanut nuorten tulevaisuudenuskoon ja suunnitelmiin, ja miten voimme tukea nuoria kriisitilanteissa ja edistää heidän kriiseistä toipumistaan.

Seminaari järjestetään perjantaina 6.5.2022 kello 10.30-12.30. Seminaariin voi osallistua Säätytalossa (Snellmaninkatu 9-11, sali 15), Helsingissä tai seuraamalla verkkolähetystä täältä.

Keskusteluun kutsutaan mukaan eri tahoja edustavia nuoria niin järjestöistä kuin oppilaitoksistakin. Säätytalolla tilaisuuteen voi osallistua 45 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumiset 

Ilmoittautumiset tämän linkin kautta viimeistään perjantaina 29.4.2022. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta.

Tilaisuuden alustava ohjelma (päivitetty 5.5.2022)

10.00 Aamukahvi

10.30 Seminaarin avaus

Opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen

10.45 Kaksi vuotta koronaa ja nuorten hyvinvointi amis- ja lukiolaisbarometrien näkökulmasta 

Tutkija Jukka-Pekka Jänkälä, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus sr 

11.00 Nuorten paneelikeskustelu kokemuksista koronarajoitusten ajalta ja niiden jälkeen

Felix Rahiala, Espoo; Silvia Flink, Keski-Pohjanmaa; Aale Päivinen, Riihimäki; Patrik Tanner, Espoo; Cecilia Sippola, Helsinki

11.45 Näkökulma nuorten osallisuuteen korona-aikana

Filip Godlewski, Vantaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja 

12.00 Koronan ja Ukrainan sodan vaikutuksia nuorten mielenterveyteen

Johtaja Meri Larivaara, MIELI Suomen Mielenterveys ry 

12:15 Ministereiden kommenttipuheenvuorot

12.30 Seminaari päättyy

Tilaisuuden juontajana toimii projektipäällikkö Anna Peltoniemi, Opetushallitus, EU:n nuorison teemavuosi 2022.

Lisätietoja:

Lisätietoja tapahtumasta: opetusministerin erityisavustaja Niina Jurva ([email protected]) ja tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja Antti Varis ([email protected])

Lisätietoja tilaisuuden käytännön järjestelyistä: kulttuuriasiainneuvos Seija Astala ([email protected]) ja hallinnollinen avustaja Tommi Lehto ([email protected]).

Median yhteydenotot: viestintäasiantuntija Pia Ekqvist ([email protected]).

Kohderyhmät: media, kansalaiset, järjestöt ja yhteisöt