Ministeriet har den 9 juni 2017 till utbildningsanordnare skickat förslagen till nya anordnartillstånd för yrkesinriktade examina och yrkesutbildning. Ministeriet begär utbildningsanordnarnas svar på förslagen till anordnartillstånd senast den 11 augusti 2017.
Förslagen har utarbetats enligt övergångsbestämmelserna i regeringens proposition så att de motsvarar de gällande tillstånden att ordna utbildning och avtalen om att ordna examen samt med beaktande av de innehållsmässiga ändringarna i tillståndsregleringen. RP 39/2017 (på finska)
Principerna som följts i beredningen av anordnartillståndet har beskrivits i promemorian och dess bakgrundsmaterial.
Bilaga 1: Ändringarna i examensstrukturen, ändringar enligt examen (på finska)
Bilaga 2: Gällande avtal om att ordna fristående examina / Utbildningsstyrelsen och examenskommissionerna (läget 3.5.2017, på finska)
Bilaga 3: Kommuner som bestäms i tillstånden att ordna yrkesutbildning, läget från 1.8.2017 (på finska)
Bilaga 4: Förslag till primära verksamhetsområden (på finska)
Bilaga 5: Förslag till minimiantalet studerandeår i tillstånden (på finska)
Uppgifter som kan sökas
De förslag till anordnartillstånd som ministeriet bereder inkluderar inte:
- uppgiften som gäller arbetskraftsutbildning,
- den utvidgade uppgiften som gäller läroavtalsutbildning eller
- uppgiften som gäller fängelseundervisning.
Dessa uppgifter kan ansökas av alla utbildningsanordnare. Ansökningar som gäller detta ska skickas som en del av utbildningsanordnares svar senast den 11 augusti 2017. Det är också möjligt att ansöka om ett nytt anordnartillstånd för examina och utbildning med samma tidtabell.
Om utbildningsanordnarna ska sammanslås från den 1 januari 2018, ska separata ansökningar som gäller fusionen inklusive bilagor lämnas in enligt anordnare senast den 11 augusti 2017.
Planketter
På denna sida finns de blanketter som behövs före den 19 juni 2017 (xlsx, på finska):
- för svar på förslaget till tillstånd (blanketten har uppdaterats 21.6. kl. 14)
- för att söka de nämnda nya uppgifterna:
- för att söka ett nytt anordnartillstånd (blanketten har uppdaterats 21.6. kl. 14)
Blanketten för svar på förslaget till tillstånd ska fyllas i av de utbildningsanordnare som av undervisnings- och kulturministeriet har fått ett förslag som gäller deras anordnartillstånd.
Blanketten för att söka ett nytt anordnartillstånd ska endast fyllas i av de instanser som inte har fått ett förslag som gäller anordnartillstånd. Läs närmare anvisningar
Adresser
Svaren och ansökningarna om nya anordnartillstånd lämnas in både i pappersform och per e-post till undervisnings- och kulturministeriet:
Postadress:
Undervisnings- och kulturministeriet
PB 29
00023 STATSRÅDET
Besöksadress: Statsrådets registratorskontors gemensamma verksamhetsställe, Riddaregatan 2 B, Helsingfors.
E-post: [email protected], meddelandets rubrik: Förnyandet av tillstånden att ordna utbildning/Anordnarens namn
Beslut
Ministeriet har för avsikt att fatta besluten om anordnartillstånden före utgången av september 2017 förutsatt att den nya lagen om yrkesutbildning har stadfästs.
Tidtabellerna är villkorliga och kopplade till tidtabellen för godkännandet av regeringens proposition. Om tidtabellerna eller processen för förnyandet av tillstånden att ordna utbildning ändras, informerar ministeriet om detta på denna sida.
Ytterligare information:
Nyland, Norra Österbotten, Kajanaland, Lappland: Tarja Koskimäki, överinspektör, tfn 02953 30166
Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland, Egentliga Finland och Satakunta: Jukka Lehtinen, undervisningsråd, tfn 02953 30183
Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Norra Savolax och Norra Karelen: Anne Mårtensson, undervisningsråd, tfn 02953 30104
Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten: Mari Pastila-Eklund, undervisningsråd, tfn 02953 30249
Tarja Olenius, undervisningsråd, tfn 02953 30237
Saara Ikkelä, projektplanerare, tfn 02953 30109
Saara Luukkonen, regeringssekreterare, tfn 02953 30366
Mika Tammilehto, överdirektör, tfn 02953 30308
E-postadresser: [email protected]
Vanliga frågor
Förnyandet av anordnartillstånden
Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om yrkesutbildning hittar du här. I 32 b § föreskrivs om begreppet studerandeår.
Undervisnings- och kulturministeriets förordning om beräkningsgrunderna för finansiering för yrkesutbildning (682/2017) hittar du här. I § 1 i förordningen föreskrivs om hur man beräknar ett studieår.
Enligt den nya lagstiftningen ska utbildningsanordnaren som en del av sitt kvalitetsledningssystem för varje examen eller utbildning utarbeta en plan för hur bedömningen av kunnande ska genomföras. I det här skedet räcker det att utbildningsanordnaren i en bilaga till ansökan bifogar en preliminär plan för genomförandet av bedömningen av de nya examina eller utbildningar som ansökan gäller.
Det finns inte ännu någon mall för hur en sådan plan ska göras upp, så den får vara fritt formulerad. Där bör kort och koncist framgå relevanta aspekter på hur processen för en bedömning av kunnandet för respektive examen ska genomföras. Det kan till exempel handla om en redogörelse för en plan för ordnande av en fristående examen eller planering av olika yrkesprov som visar examinandens yrkesskicklighet och en redogörelse som liknar en plan för genomförandet av bedömningen av det kunnande som krävs för en examen, men behöver inte vara lika detaljerade som motsvarande nyssnämnda planer. Avsikten är att den preliminära planen för genomförande av bedömningen av kunnande också ska vara till nytta när utbildningsanordnaren utvecklar sin egen verksamhet och bygger upp sitt kommande kvalitetsledningssystem.
Utbildningsanordnaren ska utarbeta en preliminär plan för bedömning av kunnande för var och en av de nya examina och utbildningar som ansökan gäller. Ifall utbildningsanordnaren ansöker om fem eller flera nya examina, är det i det här skedet även möjligt att utarbeta en plan som innehåller en allmän plan för hur bedömningen av kunnande ska gå till och därtill vid behov ange särdragen för den examensvisa bedömningen.
Enligt den nya lagstiftningen ska utbildningsanordnarna från och med den 1 januari 2018 anskaffa avläggande av yrkesprov och bedömning av kunnandet för ifrågavarande fristående examen av en utbildningsanordnare som av ministeriet beviljats ett sådant tillstånd att ordna examen och utbildning som avses i den nya lagen om yrkesutbildning. Utan i frågavarande tillstånd får ovan nämnda aktörer inte ta emot yrkesprov från och med den 1 januari 2018.
Ifall utbildningsanordnaren inte har ansökt om eller inte beviljas ett sådant anordnartillstånd som avses i lagen om yrkesutbildning, ska utbildningsanordnaren ifall verksamheten fortgår efter den 1 januari 2018 hänvisa de studerande för avläggande av ett sådant yrkesprov som avses i 52 § i lagen om yrkesutbildning till en sådan utbildningsanordnare som för i frågavarande examen har beviljats tillstånd att ordna examen för bedömning av examinandens kunnande enligt 53 § i lagen om yrkesutbildning.
Utbildningsanordnare kan även framöver sälja utbildningstjänster på marknaden, även om de inte ansöker om eller beviljas tillstånd att ordna utbildning. Enligt 52 § 6 mom. i lagen om yrkesutbildning är utbildningsanordnaren skyldig att erbjuda de studerande möjlighet att avlägga examina eller examensdelar även utan deltagande i examensutbildning samt i samarbete med sådana aktörer som erbjuder tjänster för kompetensutveckling på affärsmässiga grunder. Enligt motiveringen till bestämmelsen ska utbildningsanordnaren och den som erbjuder sådana utvecklingstjänsterna i praktiken komma överens om att hänvisa dem som köper utbildningstjänsterna att för avläggande av examen eller examensdelar anlita den av samarbetsparterna som fungerar som utbildningsanordnare i enlighet med 3 § i lagen. I så fall är det utbildningsanordnaren som i enlighet med vad som bestäms i lagen svarar för den personliga tillämpningen i anslutning till avläggandet av examen eller examensdelen.
Utbildningsanordnarna får emellertid inte sälja tjänster som hänför sig till anordnande av yrkesprov eller beviljande av examina till en aktör som driver verksamheten på affärsmässiga grunder, eftersom det endast är tillåtet att ordna tjänster i anslutning till de examina och examensdelar som avses i lagen i form av avgiftsbelagd serviceverksamhet om det handlar om anskaffande av utbildning enligt 30 §. Finansieringen av avlagda examina och examensdelar sker enligt bestämmelserna i lagen om undervisnings- och kulturverksamhet.
För att få ordna arbetskraftsutbildning ska utbildningsanordnaren ansöka om ett tillstånd att ordna yrkesexamina och -utbildning där det ingår en utbildningsuppgift att ordna arbetskraftsutbildning. Närmare anvisningar om hur ansökan går till hittar du på våra webbsidor: http://minedu.fi/uuden-jarjestamisluvan-hakeminen.
Fyll i blanketten på vår webbplats samt bilaga 1: ansökningsblankett för arbetskraftspolitisk utbildning.
Yrkeshögskolorna ombeds vara i kontakt med direktör Hannu Sirén, [email protected], tfn 0295 3 30292.
De föreslagna verksamhetsområdena för respektive utbildningsanordnare är de utbildningsområden inom vilka utbildningsanordnaren är skyldig ordna utbildning i överensstämmelse med utbildnings- och kompetensbehovet. Eftersom det handlar om en skyldighet kan utbildningsanordnaren dock inte åläggas att se till ett större område än det som är nödvändigt med tanke på behovet av tillgång till utbildning. För att den regionala tillgången till yrkesutbildning på området ändå ska tryggas, har man för varje landskap fastställt minst en utbildningsanordnare som har kapacitet att se till regionens utbildnings- och kompetensbehov.
Nej, det har man inte, eftersom man i de föreslagna tillstånden inte gett någon utbildningsanordnare i uppgift att ordna arbetskraftsutbildning. Den uppgiften får man ansöka om.
Det handlar om utbildning som UKM tidigare finansierat genom statsunderstöd, inte om ANM:s integrationsutbildning.
I punkt 8 och 9 på ansökningsblanketten som gäller uppgiften att ordna utvidgad läroavtalsutbildning anges de genomsnittliga kalkylerade dagarna för läroavtalsutbildning för åren 2015-2017. Därtill anges det uppskattade antalet studerandeår från och med 2017.
I punkt 12 på ansökningsblanketten för anordnande av sådan arbetskraftspolitisk utbildning anges antalet studerandeårsverken för examensinriktad utbildning 2015-2017. Därtill anges det uppskattade antalet från och med 2017 i form av studerandeårsverken.
Järjestämisluvissa on lueteltu vain tutkintorakenteen mukaisesti voimassa olevat tutkinnot. Koulutuksen järjestäjillä on kuitenkin tutkintojen järjestämis- ja myöntämisoikeus niihin ammatillisiin perustutkintoihin, joihin heille on myönnetty aiemman lainsäädännön (630/1998) mukainen järjestämislupa.
Lisäksi koulutuksen järjestäjälle on annettu tutkintojen järjestämis- ja myöntämisoikeus niihin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, joita koskevan näyttötutkintojen järjestämissopimuksen tutkintotoimikunta on solminut 31.12.2017 mennessä koulutuksen järjestäjän kanssa.
Jos opiskelija on aloittanut ammatillisen perustutkinnon suorittamisen ennen lain voimaantuloa eli vuonna 2017 tai sitä ennen, opiskelijalla on oikeus suorittaa tutkinto loppuun niiden tutkinnon perusteiden mukaisesti, joiden mukaan hän aloitti opintonsa. Suoritusaikaa on 31.12.2021 saakka. Tämän jälkeen opiskelija siirtyy suorittamaan tutkinnon loppuun tuolloin voimassa olevien tutkinnon perusteiden mukaisesti. Uusia opiskelijoita tutkintorakenteesta poistuneisiin tutkintoihin ei voi ottaa.
Näin ollen koulutuksen järjestäjällä on oikeus arvioida ennen 1.1.2018 opinnot aloittaneiden opiskelijoiden osaaminen ja antaa todistukset niistä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista, joihin sillä on ollut voimassa oleva näyttötutkinnon järjestämissopimus 31.12.2017, ja niistä perustutkinnoista, joita sillä on ollut oikeus järjestää kumotun lain (630/1998) mukaan myönnetyn järjestämisluvan perusteella.
Se även
Inledande av beredningen av förnyandet av anordnartillståden inom yrkesutbildnigen 11.5.2017, dnro OKM/185/531/2017