Skolor, demokrati och framtiden - Erfarenheter och observationer om demokrati- och människorättsfostran i skolornas vardag

Onsdag 10.5.2023 kl. 9.30 –  14.30

undervisnings- och kulturministeriet

Finansministeriet, mötesrum Paja , Helsinki Mariegatan 9

Hur ser läget ut för demokrati- och människorättsfostran i Finland idag? Vad händer i framtiden? Vilka erfarenheter har man av skolpilotförsöken och hur kan god och fungerande praxis utnyttjas i hela landet?

Välkommen till ett seminarium som ordnas av Utbildningsstyrelsen och vars syfte är att ge en översikt över läget gällande demokrati- och människorättsfostran i Finland och att jämföra det med en bredare diskussion om demokrati, mänskliga rättigheter och ungas delaktighet. På seminariet presenteras aktuell forskning om demokrati- och människorättsfostran inom småbarnspedagogiken, på alla skolstadier och i lärarutbildningen samt lyfts fram färska erfarenheter av skolpilotprojekten. Målet är att diskutera vilka förväntningar och krav som riktas på demokrati- och människorättsfostran i skolorna och hur man kan svara på dessa förväntningar, hur goda erfarenheter från pilotförsöken kan utnyttjas i hela landet och hur allas delaktighet, demokrati- och människorättsfostran kan stärkas i genomförandet av de nuvarande läroplanerna och i de kommande läroplanprocesserna.

Seminariet riktar sig till undervisningspersonal, frivilligorganisationer, forskare och andra som är intresserade av att utveckla demokrati- och människorättsfostran och av att främja barns och ungas delaktighet. Man kan delta antingen på plats eller via webbsändning. I mötesrummet Paja ryms högst de första 140 deltagare som anmält sig på förhand. Länken till webbsändningen publiceras under veckan före seminariet. Seminariet är tvåspråkigt.

Utbildningsstyrelsen ordnar seminariet i i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet och justitieministeriet som en del av utvecklingsprogrammet Utbildning för alla, Det nationella Demokratiprogrammet 2025 och den nationella barnstrategin.  Vid seminariet offentliggörs en publikation av pilotprojektet för demokrati- och människorättsfostran som genomfördes läsåret 2022–2023. Pilotprojektet har drivit vidare modeller för demokrati- och människorättsfostran som redan konstaterats vara bra inom den grundläggande utbildningen samt utvecklat helt nya verksamhetsmodeller på nio orter runt om i Finland. Pilotprojektet har också finansierats av Nordiska ministerrådet.

Program och anmälan på Utbildningsstyrelsens webbplats.