Vanliga frågor om Coronaviruset inom undervisnings- och kulturministeriets verksamhetsområde
Här hittar du frågor och svar om hur coronaviruset påverkar verksamheten inom småbarnspedagogiken, i skolorna, läroanstalterna och högskolorna. Här finns även svar på frågor om kultur, understöd och hobbyverksamhet.
Mer information och närmare anvisningar hittar du på de olika myndigheternas webbplatser:
- Statsrådet: Information om coronaöläget
- Utbildningsstyrelsen: undervisningsväsendet och coronaviruset
- Regionförvaltningsverket: Vanliga frågor
- Institutet för hälsa och välfärd: anvisningar och aktuell information on coronavirussituationen
Allmänt
-
Sjukvårdsdistrikten publicerar information om epidemiläget i sitt område samt om aktuella begränsningar och rekommendationer för att förhindra smittspridning. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats hittar du länkar till de olika sjukvårdsdistriktens information. Sjukvårdsdistrikten organiserar myndigheternas arbete i sin region och följer med situationen tillsammans med kommunerna.
Regionförvaltningsverken utfärdar bestämmelser i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar för anordnandet av publikevenemang och allmänna sammankomster. I fall av plötsliga massexponeringar fattar kommunerna vid behov beslut om preciserade begränsningar.
- THL: Coronaepidemin: Regionernas situation, rekommendationer och begränsningar
- RFV: Aktuella restriktioner för sammankomster
- Statsrådet: Begränsningar under coronavirusepidemin
Uppdaterad 1.7.2022 kl. 15.19undervisnings- och kulturministeriet
-
Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds gemensamma coronarekommendationer för hälsosäkerhet gällande bland annat utbildning och publikevenemang är inte längre i kraft. Även tillämpningen av de temporära paragraferna i lagen om smittsamma sjukdomar som låg till grund för rekommendationerna upphörde den 30 juni 2022. I paragraferna som gällde hygienåtgärder och förutsättningar för användning av utrymmen föreskrevs bland annat om skyldigheten att ordna möjlighet till handtvätt och garantera tillräckliga avstånd.
Hygienåtgärder som visat sig fungera bra kan fortsätta att användas. Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar i sitt styrningsbrev (22.6.2022) att verksamhetsutövarna fortsätter sörja för att lokaler och ytor rengörs och att kunder och deltagare har en möjlighet att tvätta sina händer. Verksamhetsutövarna bör se till att det är glest mellan alla kunder vid ankomsten till och vistelsen i lokalerna och för att smittorisken är så liten som möjligt i verksamheten.
Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar att Institutet för hälsa och välfärds uppdaterade anvisningar om förebyggandet av smittspridning beaktas. Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat allmänna hygienanvisningar om förebyggande av infektioner och ventilation. Dessutom har Arbetshälsoinstitutet utarbetat en anvisning för städning.
Läsåret 2022–2023 ordnas småbarnspedagogik, förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning, yrkesutbildning, högskoleutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande konstundervisning enligt den lagstiftning som tillämpas under normala förhållanden. Detta innebär att de temporära lagändringar som infördes på grund av pandemiläget och som gällde läsåren 2020–2021 och 2021–2022 inte längre är i kraft.
- Utbildningsstyrelsen: Beredskap för fortsatt coronasituation inom småbarnspedagogik och utbildning
- THL: Anvisningar för förebyggande och bekämpning av infektioner – Tvätta händerna, hosta rätt använd ansiktsmask
- THL: Anvisningar om ventilation
- SHM: Brev om när de temporära bestämmelserna upphör att gälla (22.6.2022)
Uppdaterad 30.6.2022 kl. 14.25undervisnings- och kulturministeriet
-
Institutet för hälsa och välfärd THL har publicerat en anvisning om ventilation, som riktar sig till den tekniska personal som ansvarar för utrymmen inom småbarnspedagogiken, undervisning och utbildning. Genom att se till att ventilationen fungerar kan man minska risken för att coronaviruset sprids.
Enligt THL:s anvisning bör ventilationen i daghem och läroanstalter vara på två timmar innan och två timmar efter att utrymmet använts. Även eventuell kvällsverksamhet och städning bör beaktas.
Ifall det inte går att justera ventilationen så att den är tillräckligt effektiv bör man vädra minst en gång i timmen (helst korsdrag), till exempel åtminstone efter varje lektion (minst 15 min) samt under lektionen så ofta som möjligt, ifall vädret tillåter.Det är bra att följa anvisningarna som gäller ventilation inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, yrkesutbildningen, det fria bildningsarbetet, den grundläggande konstundervisningen, den högre utbildningen och i andra utrymmen som används för utbildning.
Den 3 februari 2022 har Justitiekanslern i sitt avgörande om iakttagandet och uppföljningen av anvisningarna om hälsosäkerhet med tanke på barnets rättigheter (OKV 2733/70/2021) ansett att utbildningsanordnarna för att undvika smittrisken bör samarbeta brett med experter inom olika områden i synnerhet när det gäller ventilation och inomhusluftens kvalitet, men också när det gäller arrangemang som hänför sig till lokalernas rymlighet och transporter. I arrangemang som gäller ventilation och inomhusluftens kvalitet bör man i praktiken samarbeta med tekniska experter och i fråga om skoltransporter bör man samarbeta med transportanordnarna. I fråga om arrangemang som gäller rymlighet ska man därtill samarbeta med alla aktörer som använder lokalerna.
Uppdaterad 30.6.2022 kl. 12.11undervisnings- och kulturministeriet
Statsunderstöd, statsandelar och andra understöd
-
Ifall understödet eller en del av det inte används bör andelen som inte använts återbetalas till ministeriet. Ifall understödet återbetalas utan dröjsmål, eller senast den utsatta dagen för redogörelsen, behöver man inte betala ränta på den andel som betalas tillbaka.
-
Ett understöd som har beviljats för ett evenemang eller ordnandet av ett evenemang kan användas endast för de kostnader som godkänts i beslutet. Enligt villkoren och begränsningarna u understödsbeslutet bör ni meddela ministeriet om alla sådana ändringar som påverkar hur understödet används, hur villkoren följs och ifall de på ett väsentligt sätt påverkar hur den understödda verksamheten eller projektet genomförs enligt planerna.
Kontakta den tjänsteman som nämns som kontaktperson i samband med understödet (det nedre namnet i understödsbeslutet) innan ni skrider till åtgärder som kan räknas som en ovan nämnd ändring.
-
Understödet bör användas till det ändamål det beviljats för. Ifall understödet är beviljat för att ordna evenemanget, godkänns kostnader som föranleds av arrangemangen.
-
Undervisnings- och kulturministeriet ställer sig på grund av coronaviruset flexibelt till att oundvikliga kostnader för den understödda verksamheten eller projektet ( t.ex. resor som bokats tidigare eller utrymmes- eller logibokningar) kan täckas med understödet.
Anvisningar för användning av understödet i en situation som påverkas av coronaviruset:
- Det går att ansöka om extra tid för användandet av understödet inom ramen för villkoren och begränsningarna
- Det går att ansöka om extra tid för att lämna in utredningar och bilagor inom ramen för villkoren och begränsningarna. Mottagare av allmänna understöd lämnar in en utredning om hur understödet använts inom utsatt tid. Ifall rediovisningen inte har fastställts kan man till utredningen bifoga en redovisning med styrelsens understkrift. Den fastställda redovisningen bifogas senare, ifall den avviker från den redovisning som skrivits under av styrelsen.
- Mottagaren av statsunderstöd bör omedelbart meddela statsunderstödsmyndigheten om en eventuell ändring i användandet av understödet
- Användandet av understödet får inte vara i konflikt med understödsbeslutets användningssyfte, villkor eller begränsningar
Undervisnings- och kulturministeriet uppmanar mottagare av statsunderstöd att följa med myndigheternas information och anvisningar i anslutning till coronaviruset.