1. Ansökningsspecifika grunder för beviljande
Understöd kan sökas av kommuner som ordnar småbarnspedagogik. Kommunens eller samkommunens ansökan kan omfatta småbarnspedagogik som ordnas av en privat serviceproducent. Understöd kan inte beviljas privatpersoner eller privata företag, sammanslutningar eller stiftelser som ordnar småbarnspedagogik. Statligt specialunderstöd beviljas efter ansökan till enskilda anordnare av småbarnspedagogik och är avsett att användas 2021-2022, senast 31.7.2022.
Vid beviljandet av understöd prioriteras lokala projekt och projekt som fokuserar på daghemsgrupper och vars centrala åtgärd är att öka undervisningen i digitala färdigheter eller pedagogiska situationer i samband med detta inom småbarnspedagogiken. Utgångspunkten är att projekten ska utveckla och beakta alla tre delområden (mediekompetens och ikt-kunskaper samt programmeringskunskaper). Beaktandet av delområdena ska beskrivas i ansökan. Syftet med understöden är att främja integrering av mediekompetens och ikt-kunskaper samt programmeringskunskaper i den småbarnspedagogiska verksamheten på ett pedagogiskt ändamålsenligt sätt samt att stöda utvecklingen av jämlika förutsättningar, förståelse och färdigheter i enlighet med beskrivningarna av god pedagogisk verksamhet i utvecklingsprogrammet Nylitteracitet. Genom understödet strävar man efter att möjliggöra de resurser och det stöd som behövs för planeringen av den avsedda småbarnspedagogiska verksamheten, de resurser och redskap som behövs för genomförandet samt de resurser som behövs för bedömningen av genomslaget hos den verksamhet som utvecklas. Som grund för beviljande av understöd används dessutom att beskrivningarna av god pedagogisk verksamhet utnyttjas vid planeringen och genomförandet av verksamheten.
Vid beviljandet av understöd beaktas den helhet som pilotprojekten bildar. Det önskas sökanden som befinner sig i olika skeden av utvecklingen av delområdena. Vid beviljandet av understöd beaktas också förverkligandet av den regionala jämlikheten, och understöd kan beviljas för gemensamma projekt som överskrider kommungränserna.
Undantagsvis kan understöd beviljas också till ett regionalt projekt om det är frågan om ett synnerligen innovativt projekt som lätt kan modelleras och tas i bruk någon annanstans. I detta fall ska projektplanen innefatta en separat, detaljerad beskrivning av hur projektets resultat sprids så att de kan användas på riksnivå.
Vid bedömningen av projektplanen fästs uppmärksamhet vid hur exakt och konkret projektplanen och budgeten är samt vid planens genomförbarhet och anslutning till befintliga verksamhetsstrukturer. Vid bedömningen av ansökningarna fästs dessutom uppmärksamhet vid hur väl den helhet som framgår av planen fungerar, hur tydligt den är indelad i olika skeden samt vid tidsplanen. Uppmärksamhet fästs också vid hur den utvecklade verksamheten ska etableras efter att projektet avslutats.
Sökanden förutsätts förbinda sig till följande åtgärder:
• pilotförsök med de beskrivningar som utarbetats i utvecklingsprogrammet samt förankring av dem i verksamheten och i sökandens lokala planer
• deltagande i projektsparrning som ordnas i samarbete mellan Utbildningsstyrelsen och Nationella audiovisuella institutet
• modellering av resultat, erfarenheter och eventuellt pedagogiskt innehåll och spridning av dessa för andra anordnares bruk i AOE.fi-tjänsten
• deltagande i undervisnings- och kulturministeriets riksomfattande uppföljning av genomslaget
Statens specialunderstöd kan användas för följande åtgärder:
• Anställning av personal inom småbarnspedagogiken
• Mindre och nödvändiga anskaffningar av utrustning eller material
Statligt specialunderstöd beviljas för högst 80 procent av de totala utgifterna, så självfinansieringsandelen är minst 20 procent.
Specialunderstödet beviljas inom ramen för det anslag som står till förfogande.
Det statliga specialunderstödet får inte användas för
• sådan verksamhet eller sådana objekt för vilka det redan har beviljats statligt specialunderstöd för samma tidsperiod. Med det statliga specialunderstödet får man emellertid fortsätta en motsvarande verksamhet som inletts tidigare och som genomförts med statligt specialunderstöd, förutsatt att verksamheten uppfyller ovannämnda kriterier.
• samtidigt som ett motsvarande understöd som beviljats för tidigare år,
• för verksamhet med vilken utbildningsanordnaren ersätter redan befintlig verksamhet.
2. Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid prövningen av understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
• Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
• Beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som ställts upp för användningen av statsunderstödet.
• Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt när man beaktar annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
• Beviljandet av statsunderstöd bedöms inte orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av särskilt vägande skäl om stödtagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
3. Hinder för beviljande av understöd
Sökande som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan, om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås om den inkommer i pappersform efter utsatt tid.