Ansökning 2021 som riktas till kommuner där sjukhuset anordnar sjukhusundervisning
Avustus
Statligt specialunderstöd för anställning av sjukhuslärare för att öka den konsultativa sjukhusundervisningen under åren 2021–2022.
Undervisnings- och kulturministeriet utlyser statligt specialunderstöd för kommuner som är skyldiga att anordna sjukhusundervisning (Lag om grundläggande utbildning 4 a §) för anställning av sjukhuslärare för åren 2021–2022. Specialunderstödet som beviljas är sammanlagt högst 3,5 miljoner euro för åren 2021–2022 i undervisnings- och kulturministeriets huvudtitel moment 29.10.20.
Enligt lagen om grundläggande utbildning 4 a § kan även kommuner där det finns en annan verksamhetsenhet för specialiserad sjukvård som avses i lagen om specialiserad sjukvård (1062/1989), anordna undervisning för elev som får specialiserad sjukvård. Denna ansökning gäller inte verksamheten i fråga.
Understödet kan användas för anställning av sjukhuslärare, så att det konsultativa arbetet i sjukhusundervisningen ökar.
Beviljat understöd förutsätter engagemang och deltagande i forskningsprojekt angående utveckling av sjukhusundervisning.
I nationell samordning kan understödet också beviljas en kommun som anordnar sjukhusundervisning eller flera motsvarande kommuner som bildar ett konsortium. I det senare fallet kommer kommunerna i konsortiet överens om vilken kommun som har huvudansvaret och som beviljas understödet. Konsortiet kommer sinsemellan överens om fördelningen av understödet.
Verksamheten är relativt ny och kräver specifik, särskild kompetens. Det är viktigt att konsultativa sjukhuslärare har erfarenhet av sjukhusundervisning i allmänhet och på grund av barn- och ungdomspsykiatriska skäl även av elever som får specialiserad sjukvård. Det är också viktigt att professionella får möjlighet att nätverka samt gemensam utbildning och handledning för arbetet. Detta förutsätter nationell samordning där man även utvecklar fungerande strukturer, effektiva verksamhetssätt och delat kunnande. Utan nationell samordning kan verksamheten differentieras och det kan uppstå stora skillnader kvalitetsmässigt.
Understödet som beviljas för samordnandet av nationellt utvecklingsarbete används för att anordna långvarig utbildning som ökar kompetensen hos de professionella som anställs. Utbildningen ska innehålla bland annat uppgifter som anknyter till det egna arbetet samt delande av bra praxis. Samordningen innehåller dessutom stöd för nätverkande mellan olika enheter som ger sjukhusundervisning och sektorsövergripande aktörer för att utveckla konsultativ verksamhet.
Ansökningstiden är 27.11.2020–20.1.2021 kl. 16.15.
Avsikten är att besluten ska fattas under våren 2021.
Målet med understödet är att genom anställning av sjukhuslärare öka den konsultativa sjukhusundervisningen jämfört med nuvarande situation. Arbetet för lärarna som anställs är att öka kunnandet på närskolorna, etableringen av förebyggande och tidigt stöd i skolornas verksamhetskultur, stärka det mångprofessionella arbetet och strukturerna för elever som behöver starkt stöd och därmed att stödja inklusion. Målet är att varje enhet som ger sjukhusundervisning erbjuder konsultativ sjukhusundervisning oberoende av enhetens storlek för att stärka den regionala jämlikheten.
Enligt undervisnings- och kulturministeriet betonas vid anställning av sjukhuslärare en stark kompetens och erfarenhet av sjukhusundervisning, eftersom det konsultativa arbetet framhäver särskilt ett inbördes samarbete, skolkonsultationer och ledningsverksamhet mellan alla som undervisar, uppfostrar eller sköter eleven.
Man måste kunna ta itu med elevens problem (t.ex. mobbning, depression, psykiska utmaningar) betydligt tidigare än via den typiska vägen inom specialiserad sjukvård med remiss och undersökning. Åtgärder i ett tidigt skede kan förhindra att situationen eskalerar till en nivå där åtgärder inom specialiserad sjukvård behövs.
Målgruppen för stödjande verksamhet genom understödet är elever vars problem anknyter till bland annat mobbning, psykiska utmaningar, självskadebeteende, depression samt skolk på grund av nämnda skäl.
Centralt för verksamheten är samarbete med barn- och ungdomspsykiatri med metoder från sjukhusundervisningen. Verksamhetsmodellen utgörs av sjukhusundervisningens pedagogiska och förebyggande konsultation och bedömning av situationen (intervention som riktas till individen och gemenskapen).
Användningen av understödet ska riktas till verksamhetsområdet för hela enheten för sjukhusundervisning, inte bara till eleverna inom sjukhusundervisningen i staden som anordnar den. Väsentligt är att långa avstånd inte får utgöra hinder för att få tjänsten.
Man ansöker om understöd i undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst.
Sökanden ska beakta att ansökan inte kan sändas genom e-tjänsten efter den utsatta tiden. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Anvisning för ärendehanteringstjänsten
För att använda tjänsten behöver du en avgiftsfri Katso-kod som utfärdas av Skatteförvaltningen. Sökanden ska fylla i ansökningsblanketten i e-tjänsten, bifoga de bilagor som anges på blanketten och lämna in ansökan till ministeriet via e-tjänsten. Ministeriet skickar beslutet till sökanden via e-tjänsten.
Via e-tjänsten kan sökanden göra eventuella kompletteringar i ansökan och söka ändring i beslutet. Även redovisningarna lämnas in via tjänsten.
Katso-tjänsten upphör den 31 december 2020, och därför måste alla organisationer övergå till suomi.fi-fullmakter under 2020.
Varje Katso-behörighet måste bytas ut mot Suomi.fi-fullmakter, så att användningen av e-tjänsten kan fortsätta efter 2020.
Katso-behörigheten Handläggare: Suomi.fi-fullmakten Beredning av ansökan om statsunderstöd
Katso-behörigheten Firmatecknare: Suomi.fi-fullmakten Ansökan om statsunderstöd
Katso-huvudanvändare / Katso-sekundär huvudanvändare: Suomi.fi-fullmakten Ansökan om statsunderstöd och administration av uppgifter
Statligt specialunderstöd beviljas kommuner där det finns sjukhus som är skyldiga att anordna sjukhusundervisning. Ansökningar från enskilda skolor beaktas inte. Statligt specialunderstöd beviljas för högst 80 procent av de totala utgifterna, så självfinansieringsandelen är minst 20 procent. Specialunderstödet beviljas inom ramen för det anslag som står till förfogande.
Det statliga specialunderstödet får inte användas för
sådan verksamhet eller sådana objekt för vilka det redan har beviljats statligt specialunderstöd för samma tidsperiod. Med det statliga specialunderstödet får man emellertid fortsätta en motsvarande verksamhet som inletts tidigare och som genomförts med statligt specialunderstöd, förutsatt att verksamheten uppfyller ovannämnda kriterier.
att användas samtidigt som ett motsvarande understöd som beviljats för tidigare år,
för verksamhet med vilken utbildningsanordnaren ersätter redan befintlig verksamhet
2. Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid prövningen av understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart
Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
Beviljandet av understöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
Beviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av särskilt vägande skäl om stödtagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
3. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redogörelser för användningen av understödet som förutsätts i stödbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om den ansökande parten väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd. Ansökan avslås om den lämnas in i pappersform efter utsatt tid.
Ett understöd får enbart användas för det ändamål som det har beviljats för. Undervisnings- och kulturministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de faktiska totalkostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara utgifterna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Som godtagbara kostnader räknas löner eller arvoden som för varje löntagare utgör högst ett belopp som motsvarar en årslön på 80 000 euro jämte lagstadgade lönebikostnader. Lönen kan betalas ut som penninglön eller naturaförmån.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på tillbörligt sätt. En redogörelse för användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet. Av understödstagaren förutsätts det ekonomisk rapportering på kostnadsplatsnivå om det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Undervisnings- och kulturministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av användningen av understödet utföra nödvändiga granskningar av understödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska utreda sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta den i sin verksamhet Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödstagaren uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen i all upphandling.
Om understödstagaren får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, är den skyldig att iaktta upphandlingslagen i den här upphandlingen.
(Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Undervisnings- och kulturministeriet har bestämt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro. Det finns också andra villkor och begränsningar gällande användningen av understödet. Läs om villkor och begränsningar för understödet.
En redovisning av hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. I redovisningen ska ingå både ekonomisk rapportering och resultatrapportering. Av understödstagaren förutsätts det ekonomisk rapportering på kostnadsplatsnivå om det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Beviljade understöd som ansökts om i e-tjänsten ska redovisas i undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst.
Redovisningar för understöd som ansökts om med en pappersblankett ska lämnas till ministeriet på en separat blankett.