Seuraa ja osallistu

Uusi lukio tehdään yhdessä, kaikkien näkemykset ovat tervetulleita. Tällä sivulla kerrotaan miten ja missä vaiheessa valmisteluun voi osallistua. Sivulle kootaan myös tilaisuuksien tallenteet ja muut materiaalit. Seuraa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #uusilukio 

Huom! Hanke on päättynyt, eikä tämän sivun sisältöä päivitetä enää.

Lukiouudistuksen maakuntakiertue syksyllä 2018

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää yhdessä Opetushallituksen ja aluehallintovirastojen kanssa syksyllä 2018 laajan lukiouudistusta koskevan maakuntakierroksen kahdeksalla paikkakunnalla.

Tilaisuudessa keskustellaan yhdessä koulutuksen järjestäjien, lukioiden rehtoreiden, opettajien ja opiskelijoiden kanssa uudesta lukiolaista, ylioppilastutkintolaista ja tulevasta lukioiden opetussuunnitelmien uudistuksesta.

Kiertueen paikkakunnat ovat: 

  • Kajaani 4.9. klo 12-15, (Kajaanin lukio; Pohjois-Suomen AVI)
  • Jyväskylä 13.9. (Jyväskylän normaalikoulun lukio; Länsi- ja Sisä-Suomen AVI)
  • Joensuu 8.10. (Joensuun yhteiskoulun lukio; Itä-Suomen AVI)
  • Pori 10.10. (Porin lyseon lukio; Lounais-Suomen AVI)
  • Rovaniemi 23.10. (Lyseonpuiston lukio; Lapin AVI)
  • Vantaa 24.10. (Tikkurilan lukio; Etelä-Suomen AVI) 
  • Hämeenlinna 31.10. (Hämeenlinnan lyseon lukio; Etelä-Suomen AVI)
  • Ruotsinkielinen tilaisuus 30.10.

Kaikki tilaisuudet ovat klo 12-15.

Tilaisuuksissa esitetty aineisto on ladattavissa alla olevista linkeistä:

Selvitys lukion nykytilasta ja kehittämistarpeista

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia.

Medialle 22. marraskuuta 2017 pidetyn taustatilaisuuden esitysmateriaalit

Lausuntokierros

Ehdotus hallituksen esitykseksi uudeksi lukiolaiksi oli keväällä 2018 laajalla lausuntokierroksella ja sidosryhmät saivat kertoa virallisen näkemyksensä uudistukseen. Lausuntopalaute kootaan lausuntoyhteenvedoksi. Lausunnot otetaan huomioon hallituksen esityksen viimeistelyssä ennen sen viemistä valtioneuvoston istuntoon ja eduskunnalle.

Verkkoaivoriihi

Millainen on #uusilukio? Lukion uudistaminen on yhteinen asia. Kaikkia lukion kehittämisestä kiinnostuneita pyydettiin kertomaan ajatuksia lukion uudistamisesta ja arvioimaan jo esitettyjä näkemyksiä kaikille avoimessa verkkoaivoriihessä. Kiitos kaikille aivoriiheen osallistuneille!

Uusi lukio -kiertue

Lukiota uudistavat ministeriön ja Opetushallituksen asiantuntijat kiersivät syksyllä 2017 Suomea ja keräsivät ajatuksia siitä, miten lukiota tulisi uudistaa. Tampereella järjestettiin kaksi tilaisuutta, joista toinen erityisesti ruotsinkielisille lukiotoimijoille.

Tilaisuuksissa esitetty materiaali koskien korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistusta on ladattavissa tästä.

Muut tilaisuudet

Pyöreän pöydän keskustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus kutsuivat keskeiset sidosryhmät kahteen pyöreän pöydän keskusteluun. Ensimmäinen keskustelu pidettiin 31.8. 2017. Tilaisuuden videotallenne. Toinen keskustelu pidettiin 22.11.2017.

Lukiohackathon

Lukiolaisten ääni kuuluviin! Suomen Lukiolaisten Liitto järjesti yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa lukiohackathonin 9.11.2017.

#uusilukio

Lisätietoja

Tiina Silander, johtaja 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osasto (LAMOS), Koulutuksen vastuualue 0295330188