Peruskoulufoorumilta tavoitteita ja toimia peruskoulun uudistamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti marraskuussa 2016 Peruskoulufoorumin kehittämään suomalaista peruskoulua. Peruskoulufoorumi kokosi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden aikana perusopetuksen toimijat ja yhteistyötahot yhteiseen visiointiin peruskoulun tulevaisuudesta. Yhteisen keskustelun ja ideoinnin kautta laadittu Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuus -sitoumus linjaa peruskoulun kehittämisen tulevaisuuden tavoitteita ja toimia. #Paraskoulu-kampanja kerää parhaat ideat ja teot, joilla yhteinen tavoite tasa-arvoisesta maailman parhaasta peruskoulusta saavutetaan.

Huom! Hanke on päättynyt, eikä tämän sivun sisältöä päivitetä enää.

Tavoitteena tasa-arvoinen maailman paras peruskoulu

Peruskoulufoorumi on laatinut kansallisen, opetuksen järjestän, opettajan ja oppilaan sekä kasvuyhteisön näkökulmat yhdistävät linjaukset. Peruskoulun kehittämisen tulevaisuuden tavoitteita ja toimia linjaava Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuus -sitoumus luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle 16.2.2018.

Peruskoulufoorumin linjaamien tavoitteiden ja toimien avulla edistetään oppimista, vahvistetaan lasten ja nuorten hyvinvointia ja tuetaan opetussuunnitelman toteuttamista. Tavoitteena on, että jokainen peruskoulu on tasa-arvoinen ja laadukas. Oppilaat voivat hyvin ja ovat motivoituneita oppimaan. Osaavat opettajat, rehtorit ja muu henkilökunta muodostavat ammatillisesti kehittyvän oppimisympäristön. Peruskoulua kehitetään yhteisvoimin pitkäjänteisesti ja joustavasti. Yhteisöllistä toimintakulttuuria vahvistetaan kaikilla tasoilla.

Tavoitteiden ja toimien toimeenpanoa seuraamaan ja tukemaan asetettiin maaliskuussa 2018 Peruskoulufoorumin seurantaryhmä. Seurantaryhmän tehtävänä on tehdä esityksiä siitä, miten perusopetuksen järjestäjiä tuetaan tavoitteiden edistämisessä ja toimeenpanossa. Seurantaryhmän toimikausi jatkuu vuoden 2019 loppuun. Vuonna 2019 seurantaryhmän tehtävänä on lisätä keinoja tavoitteiden toimeenpanon johtamisen vahvistamiseksi sekä tukea erityisesti varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen valtionavustusten kokoamista ja vaikuttavuuden lisäämistä.

Aineisto

Peruskoulufoorumi: Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuus (16.2.2018)

Peruskoulufoorumin tutkija- ja asiantuntijaryhmän esittämiä linjauksia -muistio (16.2.2018)

Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuus -diaesitys (16.2.2018)

Peruskoulufoorumi: Tasa-arvoisen peruskoulun priorisoidut tavoitteet (12.11.2018)

Tavoitteista tekoihin: #Paraskoulu-kampanja kerää parhaat ideat ja teot   

Miten voimme yhdessä tehdä peruskoulustamme parhaan? Peruskoulufoorumin käynnistämässä #Paraskoulu-kampanjassa kerätään ja jaetaan tekoja ja ideoita, joilla rakennetaan tasa-arvoista maailman parasta peruskoulua. Paraskoulu.fi-verkkosivustolla jokainen voi jakaa idean tai teon sekä hakea inspiraatiota muilta. Verkon lisäksi konkreettisia keinoja ja tekoja pohditaan syksyn aikana myös eri puolella Suomea järjestettävissä työpajoissa. Tule mukaan – tasa-arvoinen maailman paras peruskoulu tehdään yhdessä!

Uusi peruskoulu -visiotyö

Peruskoulufoorumi kokosi perusopetuksen toimijat ja yhteistyötahot yhteiseen visiointiin. Osana foorumin työtä järjestettiin eri puolella Suomea laaja työpajojen kierros, joka tarjosi mahdollisuuden keskustella, ideoida ja vahvistaa sitoutumista perusopetuksen kehittämiseen. Työpajojen ohella Maailman parasta peruskoulua visioitiin keväällä 2017 järjestetyssä avoimessa verkkotyöpajassa.

Verkkotyöpajassa esitettyihin ideoihin ja kommentteihin pääsee tutustumaan tästä >>>

Visiotyöpajojen aineistot löytyvät Tapahtumakalenterista kunkin tilaisuuden omalta sivulta (linkit alla).

Tapahtumat

Paraskoulu-työpaja, Vaasa 30.1.2019
Paraskoulu-työpaja, Jyväskylä 3.12.2018
Paraskoulu-työpaja, Rovaniemi 30.11.2018
Paraskoulu-työpaja, Joensuu 12.11.2018
Paraskoulu-työpaja, Lahti 2.11.2018
Paraskoulu-työpaja, Vantaa 24.10.2018
Paraskoulu-työpaja, Turku 17.9.2018

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Kajaani 17.5.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Vaasa 24.3.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Turku 20.3.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Jyväskylä 6.3.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Oulu 27.2.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Tampere 20.2.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Rovaniemi 14.2.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Joensuu 23.1.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Lappeenranta 19.1.2017
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Seinäjoki 30.11.2016
Uusi peruskoulu -visiotyöpaja, Kuopio 28.11.2016

Tarkemmat tiedot, tapahtumien aineistot sekä lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tapahtumia Tapahtumakalenterissa

Miten voimme yhdessä tehdä peruskoulustamme maailman parhaan?

#Paraskoulu-kampanja kerää parhaat ideat ja teot. Tule mukaan rakentamaan tasa-arvoista maailman parasta peruskoulua! Jaa teko tai idea osoitteessa www.paraskoulu.fi ja somessa #paraskoulu.

Maailman paras peruskoulu tehdään yhdessä!

Lisätietoja