Mikä opiskelijavalinnoissa muuttuu?

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa vuonna 2017 opiskelijavalintojen kehittämisestä vuoteen 2020 mennessä.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ottivat vuoteen 2018 mennessä käyttöön opiskelijavalinnan, joka ei edellytä hakijalta pitkää valmentautumista. Valintakokeita on kevennetty. Ennakkoon tutustuttavan materiaalin määrää on vähennetty tai materiaalista on luovuttu kokonaan. Joillain aloilla pääsykokeet perustuvat lukion oppimäärien hallintaan.

Yli puolet opiskelupaikoista täytetään vuodesta 2020 alkaen ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammattikorkeakouluissa ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammatillisen perustutkinnon arvosanoihin perustuen. Valintakokeesta ja todistusarvosanoista saataviin yhteispisteisiin perustuvasta valinnasta luovutaan, mutta pelkkään valintakokeeseen perustuen valintoja järjestetään kuten ennen uudistustakin.

Ammattikorkeakoulut ottavat syksyllä 2019 käyttöön yhteisen valintakokeen. Ammattikorkeakoulut informoivat uudistuvista pääsykokeistaan ammattikorkeakouluun.fi-sivustolla.

Avoimen korkeakoulutuksen väylää kehitetään mm. Jyväskylän yliopiston koordinoimassa Toinen Reitti Yliopistoon -hankkeessa.

Katso myös:

Usein kysytyt kysymykset opiskelijavalintojen uudistamisesta

Korkeakoulujen valintatavat ja niiden suhteet:

Lisätietoja

Ilmari Hyvönen, opetusneuvos 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Korkeakoulupolitiikan vastuualue ( KOVA ) 0295330117