Koronaviruksesta usein kysyttyä opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla
Olemme koonneet sivulle vastauksia, jotka liittyvät koronatilanteen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa. Sivuilta löytyy myös yleisötilaisuuksiin ja avustuksiimme liittyviä vastauksia.
Tietoa ja ohjeita löydät eri viranomaisten sivuilta:
- Opetushallitus: Koronaepidemiaan liittyvää ohjeistusta ja tukimateriaalia kouluille ja oppilaitoksille
- Valtioneuvosto: voimassa olevat rajoitukset ja suositukset
- Aluehallintovirasto: Vastauksia usein kysyttyihin koronakysymyksiin
- Terveyden ja hyvinvointilaitos: Ohjeet ja ajankohtaiset tiedot koronavirustilanteesta
Yleistä tietoa
-
Sairaanhoitopiirit julkaisevat tietoa alueensa koronaepidemiatilanteesta ja voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista, joilla koronaviruksen leviämistä ehkäistään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla kootusti linkit eri sairaanhoitopiirien tietoihin. Sairaanhoitopiirit organisoivat viranomaistyötä alueellaan ja seuraavat tilannetta yhdessä kuntien kanssa.
Aluehallintovirastot antavat tartuntatautilain mukaiset määräykset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisestä. Kunnat tekevät tarvittaessa tarkemmat rajoitukset, jos äkillisiä joukkoaltistumisia tapahtuu.
- THL: Koronaepidemia: alueiden tilanne, rajoitukset ja suositukset
- AVI: Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset
- Valtioneuvosto: Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana
Päivitetty 1.7.2022 klo 15.19opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Mm. koulutusta ja yleisötapahtumia koskevat opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen yhteiset, terveyturvallisuutta koskevat koronasuositukset eivät ole enää voimassa. Myös suositusten taustalla olevien tartuntatautilain väliaikaisten pykälien soveltaminen päättyy 30.6.2022. Hygieniatoimia ja tilojen käytön edellytyksiä koskevissa pykälissä säädettiin mm. velvollisuudesta järjestää käsienpesumahdollisuus ja riittävä väljyys.
Hyväksi havaittuja hygieniatoimia voi edelleen jatkaa. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittelee ohjauskirjeessään (22.6.2022), että toiminnanharjoittajat huolehtivat edelleen tilojen ja pintojen puhdistamisesta sekä siitä, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen. Toiminnanharjoittajien olisi suositeltavaa huolehtia siitä, että asiakkailla on mahdollisuus saapua ja oleskella väljästi ja tartuntariski pidetään toiminnassa mahdollisimman pienenä.
STM kehottaa huomioimaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ajantasaisen ohjeistuksen koronavirustartuntojen ehkäisystä. THL on antanut yleisiä hygieniaohjeistuksia infektioiden ehkäisyyn ja ilmanvaihtoon sekä Työterveyslaitos siivoukseen.
Lukuvuonna 2022–2023 varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, korkeakoulutus, vapaa sivistystyö sekä taiteen perusopetus järjestetään normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että lukuvuosiksi 2020–2021 ja 2021–2022 koronavirustilanteen vuoksi säädetyt väliaikaiset lakimuutokset eivät ole enää voimassa.
- Opetushallitus: Varautuminen koronatilanteen jatkumiseen kasvatuksessa ja koulutuksessa
- THL: Infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjeita - Käsienpesu, yskiminen ja maski
- THL: Ilmanvaihto-ohjeistus
- STM: ohjauskirje määräaikaisten säännösten voimassaolon päättyessä (22.6.2022)
Päivitetty 1.7.2022 klo 15.20opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen tilojen ylläpidosta vastaavalle tekniselle henkilöstölle suunnatun ohjeistuksen ilmanvaihdosta. Ilmanvaihdosta huolehtimalla voidaan pienentää koronaviruksen leviämisriskiä.
THL:n ohjeen mukaan päiväkodeissa ja oppilaitoksissa ilmanvaihdon tulisi olla päällä kaksi tuntia ennen ja jälkeen rakennuksen käytön. Myös mahdollinen iltakäyttö ja siivous tulisi huomioida.
Mikäli ilmanvaihtoa ei voida säätää riittävän tehokkaaksi, tulisi tilat tuulettaa vähintään kerran tunnissa (mielellään ristiveto), esimerkiksi ainakin joka oppitunnin jälkeen (väh.15 min) sekä oppituntien aikana niin usein kuin mahdollista sään niin salliessa.
Ilmanvaihtoon liittyvät ohjeistukset on hyvä huomioida varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, vapaassa sivistystyössä ja taiteen perusopetuksessa, korkeakoulutuksessa ja muussa koulutuksessa käytettävissä tiloissa.
Oikeuskansleri on terveysturvallisuusohjeiden noudattamista ja seurantaa lapsen oikeuksien näkökulmasta koskevassa ratkaisussaan 3.2.2022 (OKV 7 2733/70/2021) katsonut, että tartuntariskien välttämiseksi koulutuksen järjestäjien tulisi toimia laajassa yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa erityisesti ilmanvaihtoon ja sisäilman laatuun, mutta myös tilojen väljyyteen ja kuljetuksiin liittyvissä järjestelyissä. Käytännössä ilmanvaihtoon ja sisäilman laatuun liittyvissä järjestelyissä yhteistyötä tulisi tehdä teknisten asiantuntijoiden kanssa ja koulukuljetuksissa kuljetuksen järjestäjien kanssa. Väljyyteen liittyvissä järjestelyissä tulisi lisäksi tehdä yhteistyötä kaikkien tiloja käyttävien toimijoiden kanssa.
- THL: Ilmanvaihto-ohjeistus varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen tilojen käytöstä vastaaville
Päivitetty 30.6.2022 klo 12.11opetus- ja kulttuuriministeriö
Valtionavustukset, valtionosuudet ja muut tuet
-
Jos avustus tai osa siitä jää käyttämättä, palauttakaa käyttämättä jäävä avustus ministeriölle. Jos avustus palautetaan viipymättä tai viimeistään selvityksen määräpäivään mennessä, palautettavasta osuudesta ei tarvitse maksaa korkoa.
-
Tapahtumaan tai sen järjestämiseen myönnettyä avustusta voi käyttää ainoastaan avustuspäätöksen mukaisiin kustannuksiin. Avustuspäätöksen osana olevien ehtojen ja rajoitusten mukaisesti ministeriölle tulee ilmoittaa kaikista sellaisista muutoksista, jotka vaikuttavat avustuksen käyttötarkoituksen ja ehtojen toteutumiseen ja jotka olennaisesti vaikuttavat avustettavan toiminnan tai hankkeen toteuttamiseen suunnitelman mukaisesti.
Olkaa siis yhteydessä avustuksen esitelleeseen virkamieheen ensin (avustuspäätöksessä alempi nimi), ennen kuin teette mitään, mikä voidaan katsoa edellä mainituksi muutokseksi.
-
Avustus tulee käyttää siihen, mihin se on myönnetty (avustuspäätöksen mukainen käyttötarkoitus). Jos se on myönnetty tapahtuman järjestämiseen, ovat tapahtuman järjestämisestä aiheutuneet kustannukset hyväksyttäviä.
-
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi käyttää harkintaa suoritemääriä vahvistaessaan ja ottaa huomioon toteumavuoden erityisolosuhteet.
Päivitetty 30.6.2022 klo 12.19 -
Opetus- ja kulttuuriministeriö suhtautuu koronavirustilanteesta johtuen joustavasti siihen, että välttämättömät avustetun toiminnan tai hankkeen esim. aiemmin varatuista matkoista tai tehdyistä tila- ja majoitusvarauksista aiheutuneet kustannukset voidaan kattaa avustuksella.
Koronavirustilanteessa avustuksen käyttöön liittyviä ohjeita:
- Avustuksen käyttöaikaan voi ehtojen ja rajoitusten mukaisesti hakea lisäaikaa.
- Selvityksen tai sen liitteiden toimittamiselle voi ehtojen ja rajoitusten mukaisesti hakea lisäaikaa. Yleisavustuksen saajat toimittavat avustuksen käyttöä koskevan selvityksen määräaikaan mennessä. Mikäli tilinpäätöstä ei ole vahvistettu, voidaan selvitykseen liittää vahvistamaton, hallituksen allekirjoittama tilinpäätös. Vahvistettu tilinpäätös toimitetaan myöhemmin, selvityksen täydennyksenä, mikäli se poikkeaa hallituksen allekirjoittamasta.
- Valtionavustuksen saajan tulee ilmoittaa viipymättä valtionapuviranomaiselle valtionavustuksen käyttötarkoituksen toteutumiseen vaikuttavasta muutoksesta tai muusta valtionavustuksen käyttöön vaikuttavasta muutoksesta.
- Avustuksen käyttö ei saa olla ristiriidassa avustuspäätöksen käyttötarkoituksen, ehtojen ja rajoitusten kanssa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö kehottaa valtionavustusten saajia seuraamaan koronavirukseen liittyvää viranomaisviestintää ja viranomaisohjeita.