Nuorten työpajatoiminnan valtionavustuskelpoisuuden myöntäminen on harkinnanvaraista. Hakemusten arviointi perustuu kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon perusteet, jotka säädetään nuorisolaissa ja valtioneuvoston asetuksessa nuorisotyöstä ja –politiikasta. Nuorisolain 2 §:ssä säädetään nuorisotoiminnan tavoitteista ja lähtökohdista; lain 13 §:ssä säädetään nuorten työpajatoiminnan tehtävästä, tarkoituksesta ja toimintatavoista ja lain 21 §:ssä nuorten työpajatoiminnan valtionavustuskelpoisuudesta. Lisäksi valtioneuvoston asetuksessa nuorisotyöstä ja -politiikasta 211/2017, 11 § säädetään tarkemmin valtionavustuskelpoisuuden hyväksymisestä.
Valtionavustuskelpoisuushakemuksia arvioidaan seuraavien hakukriteerien perusteella:
Kriteeri 1: Nuorten työpajatoiminnan järjestäjänä voi toimia kunta, kuntayhtymä, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys tai säätiö.
Hakija valitsee hakemuksessa oman organisaationsa hallinnointitavan.
- Arvioidaan, täyttääkö hakijan nuorten työpajatoiminta valtioneuvoston asetuksen 211/2017 vaatimuksen. Hakemus hylätään, jos hakijan organisaatiomuoto on jokin muu kuin valtioneuvoston asetuksessa mainittu.
Kriteeri 2: Nuorten työpajatoiminnan tehtävänä on valmennuksen avulla parantaa nuoren valmiuksia päästä koulutukseen, suorittaa koulutus loppuun ja päästä avoimille työmarkkinoille tai muuhun tarvitsemaansa palveluun.
Arvioidaan, parantaako hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuoren valmiuksia päästä koulutukseen, suorittaa koulutus loppuun ja päästä avoimille työmarkkinoille tai muuhun tarvitsemaansa palveluun? Uutta hakijaa ei arvioida tällä perusteella.
Nuorten työpajatoiminnan tehtävän toteutumista arvioidaan hakemuksen kysymyksen 2. Kuinka monta nuorta teidän toimintaanne osallistui edellisenä vuonna ja miten he sijoittuivat työpajajakson jälkeen? Hakija ilmoittaa koulutukseen, työelämään, muuhun ohjattuun toimintaan sijoittuneiden nuorten määrän (kysymys 2.b.) ja nuorten valmentautujien määrä yhteensä (kysymys 2.a.). Arvioidaan, nuorten valmentautujien sijoittumista koulutukseen, työelämään, muuhun ohjattuun toimintaan vertaamalla nuorten määrää nuorten kokonaismäärään.
- Arvioidaan hyväksytään / hylätään
- Hylätään, jos toiminnan järjestäjä ei ole kerännyt seurantatietoa (uutta hakijaa ei arvioida tämän perusteella)
- Hyväksytään, jos toiminnan järjestäjä kerään seurantietoa
Kriteeri 3: Työpajatoiminnan tarkoituksena on parantaa nuoren elämänhallintataitoja, edistää hänen kasvuaan, itsenäistymistään ja osallisuuttaan yhteiskuntaa.
Arvioidaan, parantaako hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuoren elämänhallintataitoja ja edistääkö se hänen kasvuaan, itsenäistymistään ja osallisuutta yhteiskuntaan? Uutta hakijaa ei arvioida tämän perusteella
Nuorten työpajatoiminnan tarkoituksen toteutumista arvioidaan nuorten antaman asiakaspalautteen perusteella. Kysymys 3: millaista nuorten antama asiakaspalaute on ollut hakua edeltävän vuoden aikana keskimäärin?
- Arvioidaan hyväksytään / hylätään
- Hylätään, jos toiminnan järjestäjä ei ole kerännyt asiakaspalautetta
- Hylätään, jos nuorten antama asiakaspalaute keskimäärin heikkoa
- Hyväksytään, jos nuorten antama asiakaspalaute on keskimäärin tyydyttävää, hyvää tai kiitettävää
Kriteeri 4: Nuori valmentautuu tekemällä työtä tai työtoimintaa omien edellytystensä mukaan.
Arvioidaan, voiko nuori valmentautua hakijan toteuttamalla työpajalla tekemällä työtä tai työtoimintaa omien edellytystensä mukaan? Nuorten työpajatoiminnan tehtävän toteutumista arvioidaan työpajan kuvattujen valmennusmenetelmien ja/tai palvelujen riittävyydellä. Hakija valitsee hakulomakkeessa olevasta taulukosta työpajalla käytössä olevat menetelmät ja lisää palvelukuvaukset liitteeksi. Kysymys 4: millaisia valmennusmenetelmillä nuori voi työpajallanne valmentautua?
- Arvioidaan hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos työpajalla ei ole kuvattuja valmennusmenetelmiä tai palveluja käytössä
- Hyväksytään, jos työpajan valmennusmenetelmät ja palvelut on kuvattu
Kriteeri 5: Nuorten työpajalla tehdään nuorelle henkilökohtainen valmennussuunnitelma yhdessä nuoren kanssa.
Arvioidaan, tehdäänkö hakijan toteuttamalla työpajalla yhdessä nuoren kanssa henkilökohtainen valmennussuunnitelma työpajajaksolle? Toteutumista arvioidaan kysymyksellä 5. tehdäänkö työpajalla nuoren kanssa henkilökohtainen valmennussuunnitelma työpajajaksolle? Hakija vastaa kyllä tai ei.
- Arvioidaan hyväksytään / hylätään
- Hylätään, jos valmennussuunnitelmaa ei tehdä
- Hyväksytään, jos valmennussuunnitelma tehdään
Kriteeri 6: Nuorten työpajalla on riittävä määrä valmentavaa henkilöstöä, jolla on tarkoituksenmukainen valmennusosaaminen. Nuorten työpajalla tulee olla nuorten yksilö- ja työvalmennusosaamista.
Valmentavan henkilöstön riittävyys: Valmentavan henkilöstön riittävyys arvioidaan henkilöstön määrä (hakemuksen kysymys 6) suhteessa nuorten määrään (hakemuksen kysymys 2a). Pääsääntöisesti nuorten työpajalla on oltava enemmän kuin yksi valmentaja. Jos työpajalla on vain yksi työntekijä, hakijan tulee liitteessä selvittää, miten nuorten turvallisuus ja toiminnan sujuminen taataan esim. sairaustapauksissa.
- Arviointi hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorten työpajalla on vähemmän kuin yksi kokopäiväinen valmentaja
- Hyväksytään, jos nuorten työpajalla on enemmän kuin yksi kokopäiväinen valmentaja
Valmentavan henkilöstön tarkoituksenmukainen valmennusosaaminen: Valmentavan henkilöstön yksilö- ja työvalmennusosaaminen arvioidaan valmennushenkilöstön koulutustaustan ja työkokemuksen perusteella. (Hakemuksessa kysymykset 6.a. valmentavan henkilöstön määrä ja 6. b. valmentava henkilöstö, jolla on vähintään 2.asteen tutkinto tai vastaava koulutus sekä vähintään 1 vuoden mittainen kokemus nuorten parissa tehdystä työstä tai valmennuksesta).
- Arviointi hyväksytään / hylätään
- Hylätään, jos henkilöstöllä ei ole tarkoituksenmukaista osaamista
- Hyväksytään, jos henkilöstöllä on tarkoituksenmukaista osaamista
Kriteeri 7: Nuorten työpajatoiminta edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa.
Arvioidaan, edistääkö hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa? Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 8: Nuorten työpajatoiminta tukee nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista.
Arvioidaan, tukeeko hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista? Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta tukee nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 9: Nuorten työpajatoiminta tukee nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa.
Arvioidaan, tukeeko hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa? Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta tukee nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 10: Nuorten työpajatoiminta edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista.
Arvioidaan, edistääkö hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista? Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 11: Nuorten työpajatoiminta parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.
Arvioidaan, parantaako hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta nuorten kasvu- ja elinoloja? Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 12: Nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys.
Arvioidaan, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama
nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 13: Nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.
Arvioidaan, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen? Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia kestävä kehitys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 14: Nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtaa monialainen yhteistyö.
Arvioidaan, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtaa monialainen yhteistyö. Hakija kuvaa, miten hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta toteuttaa nuorisolain lähtökohtia monialainen yhteistyö.
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos nuorisolain tavoite ei täyty
- Hyväksytään, jos nuorisolain tavoite täyttyy
Kriteeri 15: Nuorten työpajatoiminta on tavoitteellista, merkityksellistä ja taloudellista.
Arvioidaan, onko hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta tavoitteellista, merkityksellistä ja taloudellista? Hakija vastaa kysymykseen 15, onko työpajallanne tehty toimintasuunnitelma?
- Arvioidaan avovastauksen perusteella, hyväksytään/hylätään
- Hylätään, jos toimintasuunnitelmaa ei ole tehty
- Hyväksytään, jos toimintasuunnitelma on tehty
Kriteeri 16: Nuorten työpajatoiminnan taloutta ja hallintoa hoidetaan hyvin.
Arvioidaan, onko hakijan toteuttaman nuorten työpajatoiminnan taloutta ja hallintoa hoidettu hyvin? Hakija vastaa kysymyksiin, onko työpajallanne tehty rahoitussuunnitelma (liitteessä rahoitussuunnitelma), ja onko työpajatoiminnalle asetettu ohjausryhmä tai vastaava ryhmä.
- Arvioidaan hyväksytty/hylätty
- Hylätään, jos toiminnan järjestäjä ei ole tehnyt toiminnalleen rahoitussuunnitelmaa eikä asettanut toiminnalle ohjausryhmää tai vastaavaa ryhmää
- Hyväksytään, jos toiminnan järjestäjä on tehnyt toiminnalleen rahoitussuunnitelman ja asettanut ohjausryhmän tai vastaavan ryhmän
Kriteeri 17: Hakija seuraa toimintansa tuloksia. Nuorten työpajatoiminnan järjestäjällä toiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmä, jolla todennetaan nuorten saaman valmennuksen vaikutukset.
Arvioidaan, onko työpajatoiminnan järjestäjällä toiminnan seuranta- ja arviointijärjestelmät, joilla todennetaan nuorten saaman valmennuksen vaikutukset. Kysymys 17, miten hakija seuraa toimintansa tuloksia? Hakija nimeää, mikä seurantajärjestelmä on käytössä ja mikä arviointijärjestelmä on käytössä?
- Arvioidaan hyväksytty/hylätty
- Hylätään, jos toiminnan järjestäjällä ei ole toiminnan seurantajärjestelmää eikä asiakaspalautejärjestelmää
- Hyväksytään, jos toiminnan järjestäjällä on toiminnan seurantajärjestelmä ja asiakaspalautejärjestelmä
Kriteeri 18: Nuorten työpajatoiminta soveltuu tiloiltaan ja varustukseltaan ympärivuotiseen ohjattuun toimintaan.
Arvioidaan, soveltuuko hakijan toteuttama nuorten työpajatoiminta tiloiltaan ja varustukseltaan ympärivuotiseen ohjattuun toimintaan. Hakija kuvaa, miten nuorten työpajatoiminnan tilat ja varustus ja soveltuvat ympärivuotiseen ohjattuun toimintaan mm. toimintaanko ympärivuotisesti, mitä valmennusyksiköitä on käytössä, millainen on niiden varustus ja välineet, miten työturvallisuus huomioitu.
- Arvioidaan hyväksytty/hylätty
- Hylätään, jos toiminnan järjestäjän tilat ja varustus eivät sovellu ympärivuotiseen ohjattuun toimintaan
- Hyväksytään, jos toiminnan järjestäjän tilat ja varustus soveltuvat ympärivuotiseen ohjattuun toimintaan
Esteitä valtionavustuskelpoisuuden hyväksymiselle
Hakijan on täytettävä kaikkien kriteerien edellytykset. Uusien hakijoiden ei tarvitse täyttää kriteerien 2 ja 3 vaatimuksia.
- Jos hakemus saapuu hakuajan päättymisen jälkeen, se hylätään. Hakemus hylätään, jos hakijan organisaatiotausta on jokin muu kuin valtioneuvoston asetuksessa 211/2017 mainittu organisaatio.