Hyppää sisältöön

Markku Rimpelä: Pysähdy näkemään ja kuulemaan lasten asiaa

opetus- ja kulttuuriministeriö sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2018 15.05
Kuva: Tiina Lemettinen
Kuva: Tiina Lemettinen

Olet varmasti kokenut joskus ulkopuolisuuden tunteen. Tunteen, joka hiipii sieluun esim. palaverissa kun mielipiteesi ohitetaan ja sinua ei huomioida tai keskusteluissa, joihin et pysty osallistumaan asiaa tuntemattomana. Kuinkahan usein aiheutamme lapsille saman fiiliksen? Ihan vain kääntymällä pois toisen aikuisen suuntaan kesken lapsen tarinan tai huolimattomalla huomautuksella ”kohta”.

Sain itse vahavan huomautuksen pysähtymiseen, lapsen asian äärelle, omalta tyttäreltäni vuosia sitten eräänä sunnuntai-iltana. Istuin alkuillasta tietokoneen ääressä tekemässä töitä, yhä yöpaitasillani, kun hän tuli pyytämään minua ulos retkelle. Vastasin ”ihan kohta”, katse yhä näyttöruudussa. Kului hetki ja hän tuli uudelleen viereeni ja totesi ”Voi isä kunpa olisit vielä opettaja”. Pysähdyin ja katsoin häntä silmiin, näin hänen surullisen ilmeensä ja kuulin lauseen syvimmän merkityksen ”miksi sinulla ei ole enää minulle aikaa”. Suljin tietokoneen pukeuduimme ja lähdimme tapaamaan lähimetsään menninkäisiä, keijuja ja karmeita hirviöitä.  

Tuon retken aikana koin isänä uudelleen heräämisen lasten kuulemiseen. Näin ja koin sen onnellisuuden mitä yhdessä saimme aikaan mielikuvituksen muuttaessa hämärtyvän metsän varjot eläviksi olennoiksi. Kuulin lapseni riemun läsnäolostani. Päätin, että jatkossa minulla ei ole enää koskaan niin kiire tai en ole koskaan enää niin väsynyt, että en voisi pysähtyä kuulemaan ja näkemään lasten asiaa.  

Päätökseni olen pitänyt ja toimin niin kaikkien lasten kanssa. Kokemukset kohtaamisista ovat aina olleet erittäin positiivisia ja mieleen painuvia on sitten kysymys ollut ohi kulkevista kylän lapsista tai omista ja läheisten lapsista.  

Lapsille riittää aikuisen pysähtyminen kuulemaan, näkemään ja kokemaan heidän asiansa.

Lapsille riittää aikuisen pysähtyminen kuulemaan, näkemään ja kokemaan heidän asiansa. Palkintona meille aikuisille on uskomattoman hienoja kokemuksia, joihin vain lapsen mieli voi saatella meidät. Suosittelen kaikille aikuisille arjessa pysähtymistä lapsen asian ääreen. Nämä pienet hetket ja meidän aikuisten pienet teot rakentavat lapsille ystävällisempää yhteiskuntaa ja antavat meille aikuisille aitoja ja rehellisiä kokemuksia.  

Markku Rimpelä, Strategiajohtaja, Hämeenlinnan kaupunki 

*** 

Kansallisen lapsistrategian ohjausryhmän jäsenet tarkastelevat kolumneissaan lapsiystävällisemmän yhteiskunnan rakentamista eri näkökulmista. Kaikki kolumnit ovat luettavissa osoitteessa minedu.fi/lapsistrategia/kolumnit ja stm.fi/lapsistrategia/kolumnit.