Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
Hankkeen merkittävyyttä arvioidaan avustushakemuksessa esitettyjen hankkeen tavoitteiden, vaikuttavuuden, toteuttamisen tarpeellisuuden ja ajankohtaisuuden sekä kestävän kehityksen näkökulmista.
-
Tavoitteiden arvioinnissa otetaan huomioon, miten hankkeen tavoitteet vastaavat avustukselle asetettuihin tavoitteisiin, miten välttämättömiä toimenpiteet ovat avustuksen tavoitteiden toteuttamisen kannalta ja millaisten toimenpiteiden avulla tavoitteita toteutetaan.
-
Vaikuttavuutta arvioidaan tarkastelemalla sitä, miten hanke edistää kulttuurimatkailua alueellisesti ja kansallisesti, vahvistaa kulttuuri- ja matkailualoja ja luo työpaikkoja kohdealueilla. Lisäksi tarkastellaan, että ovatko tulokset jaettavissa/levitettävissä ja hyödynnettävissä laajemmin kulttuurimatkailun edistämistyössä.
-
Tarpeellisuuden ja ajankohtaisuuden arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, miten ajankohtainen ja tarpeellinen hanke on kulttuurimatkailun tarjonnan, sisältöjen ja saatavuuden parantamisessa alueellisesti ja kansallisesti ja millaisen kohderyhmän tarpeisiin hanke vastata sekä ovatko tulokset laajemmin hyödynnettävissä kulttuurimatkailun kehittämistyössä.
-
Kestävää kehitystä arvioidaan, että miten hanke edistää ja soveltaa kestävän matkailun ja vierailukestävyyden periaatteita.
Hakemuksessa tulee osoittaa, millä tavoin hankkeen suunnittelussa on otettu huomioon aiemmin mahdollisesti tehty työ, kuten selvitykset, tutkimukset ja kartoitukset. Lisäksi tulee osoittaa, että hankkeella on toimivat ja kattavat yhteistyökumppanit ja -verkostot. Hakijayhteisön toiminnan tulee olla vakiintunutta ja talouden tasapainoinen.
Euroopan neuvoston kulttuurireittiyhteistyössä tulee ottaa huomioon tälle toiminnalle asetetut lähtökohdat ja tavoitteet.
2. Yleiset perusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii strategiansa mukaisesti vaikuttamaan siihen, että kaikkien kyvyt ja osaaminen vahvistuvat; että yhteiskuntaa uudistetaan luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla; ja että merkityksellisen elämän edellytykset turvataan yhdenvertaisesti. OKM:n strategia on luettavissa verkkosivuilta: https://minedu.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-628-7
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa voidaan siten katsoa eduksi, jos toiminta tai hanke osaltaan edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä OKM:n strategian toimintalupauksen mukaisesti.
3. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
-
Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
-
Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
-
Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
-
Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
4. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.