Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Understödet kan av välgrundad anledning täcka 100 procent av de faktiska, godtagbara kostnaderna för den verksamhet som understöds.
Som godtagbara kostnader räknas löner eller arvoden som för varje löntagare utgör högst ett belopp som motsvarar en årslön på 80 000 euro jämte lagstadgade lönebikostnader. Lönen kan betalas ut som penninglön eller naturaförmån.
Som godtagbara kostnader anses inte:
- avskrivningar
- kostnader för medelsanskaffning
- utgifter för affärs- och placeringsverksamhet
- reserver
- kalkylmässiga poster som inte baserar sig på kostnader som redan har uppstått
- amorteringar på lån
- räntor på lån
- betalning av icke-lagstadgade tilläggspensioner
- ersättningar för uppsägning eller lönekostnader för uppsägningstid utan arbetsskyldighet
- resultatbonus
- rättegångskostnader
- ersättningar som domstolen dömt understödstagaren att betala
- avgifter av straffnatur, såsom böter eller dröjsmålsräntor
- återbetalning av understöd, återindrivningsfordringar eller kreditförluster på grund av understöd som betalats vidare
En sökande som beviljats allmänt understöd för 2020 av undervisnings- och kulturministeriet eller Centret för konstfrämjande ska skicka en redogörelse för understödet till undervisnings- och kulturministeriet eller Centret för konstfrämjande eller ansöka om mera tid för att lämna in redogörelsen eller dess bilagor i enlighet med villkoren och begränsningarna i beslutet.
Understödstagarens ekonomi och administration ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Av understödstagaren förutsätts rapportering på kostnadsplatsnivå om det är fråga om ett allmänt understöd för en del av verksamheten.
Undervisnings- och kulturministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av användningen av understödet utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (16 § i statsunderstödslagen).
Anskaffningar som görs med understödet
Understödstagaren ska utreda sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta den i sin verksamhet Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar i enlighet med förfarandena i upphandlingslagen.
- Om understödstagaren uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (till exempel om över hälften av finansieringen är offentlig), ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen i all sin upphandling.
- Om understödstagaren får understöd för en specifik upphandling till över 50 procent av upphandlingens värde ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen vid den upphandlingen.
(Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Undervisnings- och kulturministeriet har bestämt att understödsmottagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Det finns också andra villkor och begränsningar gällande användningen av understödet.
Se villkoren och begränsningarna för understöden i sin helhet.