Avustus on tarkoitettu valtionosuuden ulkopuolella toimivien museoiden ja muiden kulttuuriperintöalan yhteisöjen toimintaan, jonka harjoittaminen on vaikeutunut tai estynyt koronapandemiasta johtuvien rajoitusten ja suositusten vuoksi 1.1.-31.5.2021.
Avustuksiin voidaan käyttää yhteensä enintään noin 1,5 miljoonaa euroa. Avustusten myöntäminen edellyttää, että eduskunta hyväksyy vuoden 2021 II lisätalousarvioehdotuksen.
Hakuaika alkaa 1.6.2021 ja päättyy 23.6.2021 klo 16.15. Hakuajan umpeutumisen jälkeen saapuneita hakemuksia ei voida ottaa huomioon.
Älä jätä hakemuksen tekemistä viimeiseen haun aukiolopäivään 23.6.2021.
Hakijayhteisöjen kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, että yhteisön asiointivaltuudet ovat kunnossa, sillä hakemuksen lähettäminen on mahdollista vain tarvittavilla asiointivaltuuksilla. Asiointipalveluun tulee myös syöttää tarvittavat pakolliset yhteisön tiedot ennen kuin hakemuksen pystyy lähettämään (lisätietoa asiasta asiointipalvelun käyttöohjeessa).
Keskiviikkona 23.6.2021 klo 16.15 on ehdoton määräaika.
Avustukset on tarkoitettu oikeuskelpoisille yhteisöille, kuten yhdistyksille, säätiöille ja osakeyhtiöille. Yhteisön toiminnan tulee olla ensisijaisesti museo- tai muuta kulttuuriperintötoimintaa. Avustuksen hakeminen edellyttää Y-tunnusta.
Avustukset yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille myönnetään Taiteen edistämiskeskuksesta.
Avustusta voidaan myöntää harkinnanvaraisena yleisavustuksena toimintaan sellaisille museo- ja kulttuuriperintöalan yhteisöille, jotka kärsivät maksuvalmiuden puutteesta COVID-19-pandemian vuoksi. Avustus on tarkoitettu yhteisöille, jotka ovat joutuneet sulkemaan tai rajoittamaan avoinnaoloa kohteissa, jotka olisivat normaalioloissa olleet avoinna yleisölle 1.1.- 31.5.2021 välisenä aikana taikka keskeyttämään tai rajoittamaan muuta omia tuloja tuottavaa yleisötoimintaansa koronarajoitusten johdosta. Tavoitteena on turvata toimijoiden edellytyksiä huolehtia kulttuuriperintökohteista ja kokoelmista ja auttaa toimijoita jatkamaan ja kehittämään toimintaansa pandemian aikana. Avustuksella ei ole tarkoitus tukea sellaisia vakavaraisia toimijoita, joiden osalta valtionavustuksen myöntämistä ei ole valtionavustuslain mukaisesti pidettävä tarpeellisena toimijan taloudellinen tilanne huomioon ottaen.
Avustusta voidaan käyttää ajalla 1.1.–31.12.2021 syntyneisiin tai syntyviin kuluihin.
Kunnat tai kuntayhtymät eivät voi hakea avustusta.
Avustusta eivät myöskään voi hakea yksityiset elinkeinonharjoittajat (esim. toiminimiyrittäjät) tai rekisteröimättömät yhteisöt, koska ne eivät ole oikeuskelpoisia yhteisöjä. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja yksinyrittäjä yritysmuodosta riippumatta voi hakea avustusta Taiteen edistämiskeskuksesta.
Avustusta ei voida myöntää seurantaloja ylläpitäville yhteisöille. Seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen avustushaku avautuu elokuussa 2021. Seurantaloille avustuksia tullaan myöntämään talojen ylläpidosta aiheutuvien kulujen kattamiseen. Seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen muuhun toimintaan ei myönnetä kulttuuritoimijoille tarkoitettua koronatukea.
Avustusta ei voida myöntää siltä osin, kuin ilmoituksen alussa mainittu yhteisö on saanut samaa tarkoitusta varten ja samaa ajanjaksoa koskien avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Taiteen edistämiskeskuksesta, Business Finlandilta, ELY-keskukselta tai Valtiokonttorista tai yhteisölle on jo myönnetty avustusta Suomen tilapäisen COVID-19-tuen puiteohjelman nojalla sen sallima 1 800 000 euron enimmäismäärä.
Avustusta ei voida myöntää, jos hakija ei ole toimittanut selvitystä opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2020 myöntämän korona-avustuksen käytöstä tai hakenut myöntöpäätöksen ehtojen ja rajoitusten mukaisesti lisäaikaa selvityksen tai sen liitteiden toimittamiselle.
Avustukset myönnetään osana EU:n komission 24.4.2020 hyväksymää Suomen tilapäistä COVID-19-puiteohjelmaa (komission päätös SA.56995), joka perustuu SEUT 107(3)(b) artiklaan sekä tilapäisten valtiontukipuitteiden 3.1 lukuun (komission tiedonanto 2020/C 91 I/01 muutoksineen).
Puitetukiohjelman mukaista tukea voidaan myöntää yhdelle yritykselle enintään 1 800 000 euroa.
Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat vaikeuksissa jo 31.12.2019 eli ennen koronaepidemian puhkeamista. Tukea voidaan kuitenkin myöntää mikro- tai pienyrityksille, jotka olivat vaikeuksissa jo 31.12.2019 edellyttäen, että ne eivät ole maksukyvyttömyyden vuoksi yleistäytäntöönpanomenettelyn kohteena ja että ne eivät ole saaneet pelastamistukea tai rakenneuudistustukea. Vaikeuksissa olevan yrityksen sekä mikro- ja pienyrityksen käsitteet on määritelty yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (komission asetus (EU) N:o 651/2014).
Avustusta ei myönnetä, jos hakija ei ole noudattanut eräiden valtion tukea koskevien Euroopan unionin säännösten soveltamisesta annetun lain (300/2001) 1 §:ssä tarkoitettua komission tekemää tuen takaisinperintäpäätöstä.
Puitetukiohjelman mukaisesti myönnettävä tuki ja de minimis -asetuksen mukainen valtiontuki voidaan yhdistää toisiinsa, eli käytännössä molempia tukia voidaan myöntää samalle yritykselle. Puitetukiohjelman mukaiseen 1 800 000 euron enimmäismäärään ei lueta mukaan de minimis -asetuksen perusteella myönnettyjä tukia.
Tavoitteena on, että kulttuuriperintöalan yhteisöjen toimintaedellytykset voidaan säilyttää koronapandemian aikana ja edistää toiminnan jatkuvuutta.
Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön sähköisessä asiointipalvelussa.
Hakijan tulee huomioida, ettei hakemusta pysty lähettämään asiointipalveluun määräajan umpeutumisen jälkeen. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla.
Asiointipalvelun käyttöohjeet
Yhteisön puolesta asioiva kirjautuu asiointipalveluun Suomi.fi-tunnistuksen kautta henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta lisäksi Y-tunnusta sekä Digi- ja väestötietovirastosta haettuja yhteisön puolesta asiointiin oikeuttavien Suomi.fi-valtuuksien käyttöä. Asiointipalvelun Suomi.fi-valtuusrooleja käyttämällä varmistetaan, että henkilöllä, joka valmistelee ja lähettää valtionavustushakemuksen, on oikeus edustaa yhteisöä.
Hakija täyttää asiointipalvelussa olevan hakulomakkeen, liittää siihen lomakkeen yhteydessä pyydetyt liitteet ja toimittaa hakemuksen asiointipalvelun kautta ministeriölle. Ministeriö lähettää päätöksen hakijalle asiointipalveluun.
Hakija tekee asiointipalvelussa mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt. Hakija tekee myös selvitykset asiointipalvelussa.
Kirjanpitolain (1336/1997) mukainen vahvistettu tilinpäätös vuodelta 2020
Hakemuksessa tulee ilmoittaa hakijan muut samaan tarkoitukseen hakemat ja saamat julkiset ja yksityiset avustukset sekä muu mahdollinen rahoitus, kuten lainat.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi perustuu kokonaisarviointiin, jossa otetaan sovellettavien säännösten (ks. ylempänä ilmoituksessa) lisäksi huomioon seuraavat hakukohtaiset myöntöperusteet.
Avustuksen tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon:
Hakijan toiminnan vakiintuneisuus ja säännöllisyys sekä toiminnan merkitys museotoiminnan sekä kulttuuriperinnön turvaamisen ja välittämisen kannalta
Koronapandemiasta aiheutuneet taloudelliset vaikeudet hakijan toimintaan 1.1.-31.5.2021 (hakijan liikevaihdon todennetut tai ennakoitavissa olevat muutokset verrattuna vuoden 2019 ja 2020 vastaavaan ajankohtaan)
Hakulomakkeessa pyydetyt tiedot (mm. kulut ja kustannussäästöt vuonna 2021, tulojen menetykset vuonna 2021, maksetut osingot vuodelta 2020)
Hakijan vakavaraisuus ennen vuotta 2020 ja siinä tapahtuneet muutokset vuonna 2021
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom.):
Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä toiminnan laatu ja laajuus.
Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Avustus voi perustellusta syystä kattaa 100 prosenttia avustettavan toiminnan toteutuneista ja hyväksyttävistä kustannuksista.
Hyväksyttäviksi kustannuksiksi luetaan palkoista tai palkkioista kutakin palkansaajaa kohden enintään määrä, joka vastaa 80 000 euron vuosipalkkaa lakisääteisine sivukuluineen. Palkka voidaan maksaa rahapalkkana tai luontoisetuina.
Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole:
poistot
varainhankinnan kustannukset
liike- ja sijoitustoiminnan kustannukset
varaukset
laskennalliset erät, jotka eivät perustu jo toteutuneisiin kustannuksiin
lainojen lyhennykset
lainojen korot
ei-lakisääteisten lisäeläkkeiden maksut
irtisanomiskorvaukset tai irtisanomisajalta ilman työvelvoitetta maksettavat palkkauskustannukset
tulospalkkiot
oikeudenkäyntikustannukset
oikeuden langettamat korvaukset
rangaistusluonteiset maksut, kuten sakot tai viivästyskorot
avustuksen palautus, takaisinperintävelvoitteet tai luottotappio edelleen jaetusta avustuksesta
Hakijan, jolle on myönnetty vuodelle 2020 yleisavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä, on tullut toimittaa avustuksesta tehtävä selvitys opetus- ja kulttuuriministeriöön tai hakijan on tullut hakea päätöksen ehtojen ja rajoitusten mukaisesti lisäaikaa selvityksen tai sen liitteiden toimittamiselle.
Avustuksen saajan taloudenhoito ja hallinto on järjestettävä asianmukaisesti.
Avustuksen käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä.
Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on yleisavustus osaan toiminnasta.
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on oikeus tehdä valtionavustuksen saajan talouteen ja toimintaan kohdistuvia tarkastuksia, jotka ovat tarpeellisia valtionavustuksen maksamisessa ja käytön valvonnassa (valtionavustuslain 16 §).
Avustuksella tehtävät hankinnat Avustuksen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä.
Jos avustuksen saaja täyttää julkisoikeudellisen laitoksen tunnusmerkit (esim. rahoituksesta yli puolet on julkista rahoitusta), avustuksen saajan tulee noudattaa hankintalakia kaikissa hankinnoissaan.
Jos avustuksen saaja saa avustusta tiettyyn hankintaan yli 50 % hankinnan arvosta, saajan on tässä hankinnassa noudatettava hankintalakia. (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016).
Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, että avustuksen saajan tulee pyytää tarjous useammalta kuin yhdeltä toimittajalta sellaisissa tavara- ja palveluhankinnoissa, jotka alittavat kansallisen kynnysarvon mutta joiden arvo ilman arvonlisäveroa ylittää 20 000 euroa.
Avustusten käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä. Selvitykseen sisältyy sekä talousraportointi että tuloksellisuusraportointi. Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Asiointipalvelussa haetuista ja myönnetyistä avustuksista selvitykset tehdään OKM:n asiointipalvelussa.