Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon sovellettavien säännösten lisäksi seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
- Tapahtuman pääasiallinen sisältö liittyy uskonnonvapauden alaan. Uskonnonvapaus kattaa esimerkiksi oikeuden tunnustaa ja harjoittaa uskontoa. Uskonnonharjoittamisella tarkoitetaan lähinnä rituaalisessa muodossa tapahtuvaa toimintaa, joka liittyy kulttiin ja siihen osallistumiseen (uskonnolliset menot). Tapahtuma voi sisältää myös esimerkiksi hengellisiä puheita, hengellistä yhteislaulua ja musiikkiesityksiä sekä uskonnollista opetusta.
- Tapahtumatoiminnan tulee olla vakiintunutta kesätapahtumatoimintaa. Vakiintuneisuudella tarkoitetaan sitä, että tapahtuma on järjestetty fyysisenä tapahtumana vähintään kerran aikaisemmin ja hakijalla on suunnitelma myös tulevalle vuodelle. Tapahtuma järjestetään vuosittain 1.5.-31.8. välisenä aikana ja tietyssä paikassa. Aika voi vaihdella vuosittain. Tapahtuma on voitu järjestää 1.5.-31.8.2021 osin tai täysin verkon välityksellä, jos tämä on johtunut koronapandemiasta johtuvista rajoituksista tai suosituksista.
- Tapahtumatoiminnan tulee olla valtakunnallisesti merkittävää. Tällä tarkoitetaan sitä, miten laajasti tapahtuman on tarkoitettu tavoittaa uskonnollisen yhteisön jäseniä.
- Koronapandemiasta aiheutuneet muutokset toiminnassa ja muutosten vaikutukset hakijan taloudelliseen tilanteeseen ajalla 1.1.-31.12.2021 (hakijan talouden todennetut tai ennakoitavissa olevat muutokset verrattuna vuoden 2019 ja 2020 vastaavaan ajankohtaan) sekä hakijan mahdollisuuksiin selviytyä poikkeustilanteesta.
- Hakulomakkeessa ja liitelomakkeessa pyydetyt tiedot (mm. kulut ja kustannussäästöt vuonna 2021, tulojen menetykset vuonna 2021). Linkki lomakkeeseen.
- Hakijan vakavaraisuus ennen vuotta 2020 ja siinä tapahtuneet muutokset vuonna 2021.
Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Avustuksen voi siirtää eteenpäin toisen oikeuskelpoisen yhteisön käytettäväksi. Avustuksen siirrosta on tehtävä sopimus avustuksen saajan ja avustuksen käyttäjän välillä opetus- ja kulttuuriministeriössä laaditulla sopimusmallipohjalla.
Avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 80 prosenttia avustettavan toiminnan toteutuneista ja hyväksyttävistä kustannuksista. Välttämättömästä ja perustellusta syystä avustus voi kattaa 100 prosenttia mainituista kustannuksista.
2. Yleiset perusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii strategiansa mukaisesti vaikuttamaan siihen, että kaikkien kyvyt ja osaaminen vahvistuvat; että yhteiskuntaa uudistetaan luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla; ja että merkityksellisen elämän edellytykset turvataan yhdenvertaisesti. OKM:n strategia on luettavissa verkkosivuilta.
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa voidaan siten katsoa eduksi, jos toiminta tai hanke osaltaan edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä OKM:n strategian toimintalupauksen mukaisesti.
3. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
4. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se saapuu määräajan jälkeen.