Understödet är avsett för kommuner som kan ansöka om understöd antingen ensamma eller tillsammans med andra kommuner. Ansökningarna inlämnas till regionförvaltningsverket. Ansökan om understöd görs i regionförvaltningens e-tjänst: http://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/sv
Specialunderstöd till kommunerna för att genomföra Finlandsmodellen för hobbyverksamhet
AvustusUnderstödet ska stödja hobbyverksamhet som genomförs enligt Finlandsmodellen i samband med skoldagen.
Syftet är att göra det möjligt för varje barn och ung person att ha en avgiftsfri hobby som de tycker om i samband med skoldagen. I Finlandsmodellen för hobbyverksamhet kombineras hörande av barn och unga om deras hobbyönskemål, samordning av befintlig god praxis och befintliga arbetssätt samt samarbete mellan skolan och hobbyaktörerna. Målgruppen är eleverna i årskurserna 1–9 inom den grundläggande utbildningen.
Ansökningstiden börjar 24.1.2023 och går ut 28.2.2023 kl. 16.15.
Avsikten är att fatta besluten senast 30.4.2023.
Cirka 17 miljon euro står till förfogande för understöden.
På understödet tillämpas följande lagstiftning: statsunderstödslagen (688/2001) och ungdomslagen (1285/2016).
Att stödja sådan hobbyverksamhet i anslutning till skoldagen som barn och unga tycker om. Verksamheterna ska väljas och anordnas utifrån de önskemål som framkommit när barn och unga hörts. Hörandet ska ha ordnats 2022 eller 2023.
Kommunerna kan utnyttja resultaten av undervisnings- och kulturministeriets Elevenkät 2022 (Elevenkäter om hobbyverksamhet – UKM – Undervisnings- och kulturministeriet) eller anordna ett eget hörande av barn och unga. Vid hörandet ska barns och ungas hobbyönskemål efterfrågas separat för varje skola.
Understödet är huvudsakligen riktat till lönekostnader samt rese- och materialkostnader för ledare av hobbyverksamheten samt assistenter till barn och unga med särskilda stödbehov. En del av understödet kan även riktas till skäliga samordningskostnader.
Ansökan om understöd görs i regionalförvaltningsverkets e-tjänst https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/sv. Om detta inte är möjligt, kontakta den tjänsteman som ger mer information om understödet.
Ansökan ska vara framme senast 28.2.2023 kl. 16.15. Ansökan avslås om den lämnas in till regionförvaltningsverket efter utsatt tid. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Instruktioner för e-tjänsten:
Instruktioner för e-tjänsten finns på https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/sv/oppaat-ja-materiaalit.
Ansökningar om statsunderstöd som beviljas av regionförvaltningsverken görs i regionalförvaltningsverkens e-tjänst. För tjänsten behövs Suomi.fi-identifikation, som fungerar med bankkoder, ett mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort.
Sökanden fyller i ansökningsblanketten och sänder in ansökan med bilagor via tjänsten. Via tjänsten sköts också följande:
- eventuella kompletteringar av ansökan
- sändande av beslutet till sökanden
- eventuell begäran om ändring i beslutet
- rapportering om användningen av understödet
För att ansökan ska kunna bedömas ska den uppfylla följande villkor som gäller sökanden och hobbyverksamheten.
Sökanden (dvs. kommunen eller flera kommuner tillsammans) ansvarar för samordningen på kommun- eller regionnivån samt för att lokala premisser iakttas i genomförandet. Sökanden säkerställer också ett välfungerande samarbete mellan olika aktörer såsom skolor (inklusive privata undervisningsanordnare) och hobbyarrangörer.
Hobbyverksamhet som understöds
-
ska i regel ske i skolans lokaler eller i lokaler som ligger nära skolan. Hobbyverksamheten kan också ordnas någon annanstans, om hobbyns innehåll kräver det (till exempel simning, utförsåkning, bowling, ridning, kulturarvsklubb).
-
ska ske i anslutning till skoldagen (direkt efter lektionerna eller på morgonen före lektionerna) under skolornas arbetstid, med hänsyn till hur barnen och de unga orkar och deras tidsscheman.
-
ska vara regelbunden och ordnas varje vecka (av motiverade skäl kan undantag göras till exempel när ledaren har lång väg till skolan). En hobby kan bestå av flera olika grenar eller aktiviteter som varierar vecko- eller månadsvis.
-
ska inledas senast i september 2023 och pågå under hela läsåret.
-
ska vara riktad till eleverna i några eller alla av årskurserna 1–9 i den grundläggande utbildningen (även elever i privat- och övningsskolor). Barn i årskurserna 1–2 som deltar i morgon- och eftermiddagsverksamheten kan delta i hobbyverksamhet enligt Finlandsmodellen också så att hobbyarrangörerna leder verksamheten i anknytning till morgon- och eftermiddagsverksamheten.
-
ska vara antingen handledd verksamhet eller ungdomars hobbyverksamhet på eget initiativ i en övervakad miljö.
Hobbyarrangörerna kan vara
-
idrottsföreningar, kulturaktörer (till exempel barnkulturcentrum, museer, konstinstitutioner och traditionsföreningar), ungdomsorganisationer, kommuner, företag och andra sammanslutningar som anordnar hobbyverksamhet.
För bedömningen ska ansökan innehålla följande punkter som vid behov kan kompletteras med en bilaga:
1. En beskrivning av valet av hobbyarrangörer samt samarbetet mellan kommunen och hobbyarrangörerna
Kommunen kan själv vara hobbyarrangör eller utifrån de hobbyer som barn och unga önskat välja hobbyarrangörer, som kan vara lokala, regionala eller riksomfattande aktörer. Vid valet av hobbyarrangörer ska arrangörens yrkesskicklighet och kvaliteten på handledningen betonas. Kommunen ska informera om möjligheterna att ordna hobbyverksamhet och betona öppenhet i valet av aktörer.
Kommunerna kan när de informerar ta hjälp av en förteckning över hobbyaktörer (Hitta en hobbyarrangör – Finlandsmodellen för hobbyverksamhet)
Kommunen ska ge de valda hobbyarrangörerna behövliga uppgifter om Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och avtala om hobbyverksamheten, inklusive ansvarsfrågor, kontakt med vårdnadshavare och skolor, vikariat för ledare, information om hobbyverksamheten, eventuella transportfrågor och användning av skolans utrustning.
Kommunen ska hålla regelbunden kontakt med hobbyarrangörerna under projektets gång.
2. Skolspecifik plan för anordnande av hobbyverksamhet (separat bilaga)
Till ansökan ska fogas en hobbyplan som innehåller följande uppgifter för varje skola:
-
vilka hobbyverksamheter skolan har för avsikt att ordna
-
antalet klubbar
-
arrangörer och ledare för hobbyverksamheterna samt vid behov en plan för att hitta de arrangörer som ännu saknas. Den ansvariga personen ska ha fyllt 18 år. Yngre kan vara ledare för hobbygrupper.
-
om hobbyverksamheten inte ordnas i skolan, platsen för hobbyverksamheten
-
hur kommunen har beaktat eventuella språkminoriteter såsom svenskspråkiga och samiskspråkiga barn och unga
3. Uppsökande hobbyverksamhet samt hobbyverksamhetens tillgänglighet
Åtgärder som syftar till att göra det möjligt för varje barn och ung person att utöva en hobby. Kommunerna uppmanas att utnyttja god praxis inom uppsökande hobbyverksamhet https://harrastamisensuomenmalli.fi/tietoa/hyvat-kaytanteet/?filter=etsiva-harrastustoiminta.
4. Kommunikation om hobbymöjligheterna till barn, ungdomar och deras vårdnadshavare
Genom vilka kommunikationskanaler och kommunikationsmedel ska barn, ungdomar och deras vårdnadshavare informeras om hobbymöjligheterna? Hur har man tagit hänsyn till barns och ungdomars åsikter i valet av kommunikationssätt?
5. Försäkringar
Kommunen ska ansvara för att alla barn och unga som deltar är försäkrade under hobbyverksamheten.
6. Kommunikation om Finlandsmodellen för hobbyverksamhet på kommunens webbplats
Understöden beviljas efter prövning. I bedömningen beaktas projektets ändamålsenlighet i relation till ansökningsomgångens mål, hur realistisk verksamhets- och ekonomiplanen är samt projektets kvalitet och omfattning. Vid inbördes bedömning av ansökningarna tillämpas följande kriterier:
1. Kvaliteten på hobbyverksamheten
1.1 Val av och information till hobbyarrangörer samt ledarnas kompetens.
Öppet urvalsförfarande för hobbyarrangörer.
De sätt på vilka kommunen har säkerställt att ledarna för varje hobbyverksamhet har nödvändiga kunskaper och färdigheter med hänsyn till hobbyverksamhetens innehåll samt arbetet med barn och unga.
1.2. Omfattningen och kvaliteten av hörandet av barn och unga.
I ansökningsblankettens punkt om hörande ska det beskrivas hur hörandet har genomförts och presenteras hur barnens och de ungas hobbyönskemål (inklusive de kvalitativa resultaten av fritextsvaren) har genomförts.
1.3 Uppsökande hobbyverksamhet samt hobbyverksamhetens tillgänglighet
Inklusive åtgärder för att främja hobbyverksamhet bland barn och unga som behöver särskilt stöd.
1.4 Innovativa hobbyinnehåll
Till exempel en hobby som förenar konst och motion eller nya hobbyinnehåll som bygger på barns och ungas idéer.
1.5 Beaktande av lokala särdrag
Till exempel samordning av skoltransporter med hobbyer och utnyttjande av motion och idrott, kultur, kulturarv eller annan kompetens på lokal nivå i hobbyer.
1.6 Åtgärder för att utveckla genomförandet
Kommunens åtgärder för att utveckla sitt genomförande av Finlandsmodellen för hobbyverksamhet jämfört med föregående läsår (inklusive feedback från barn och unga).
2. Det planerade antalet barn och unga som ska delta i hobbyverksamheterna samt antalet ledda timmar. Barnens och de ungas andel av alla barn och unga i kommunen.
2. Allmänna grunder
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att stärka allas förmågor och kompetens, för att förnya samhället genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att trygga förutsättningarna för ett meningsfullt liv på lika villkor. Undervisnings- och kulturministeriets strategi finns på adressen: https://okm.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-630-0
I bedömningen och jämförelsen av ansökningarna kan det därmed räknas till fördel om verksamheten eller projektet bidrar till att främja jämställdhet, likabehandling, delaktighet, ömsesidig respekt och hållbar utveckling i enlighet med verksamhetslöftet i undervisnings- och kulturministeriets strategi.
3. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Regionförvaltningsverket kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Regionförvaltningsverket beaktar de allmänna förutsättningarna även vid beslut om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som satts upp för användningen av statsunderstödet.
- Beviljandet av understöd är nödvändigt när man beaktar annat offentligt stöd som den sökande erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar endast ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understöd beviljas endast av synnerligen vägande skäl om understödstagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
4. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare har fått understöd av regionförvaltningsverket ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödsbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Regionförvaltningsverket avslår ansökan om sökanden väsentligt åsidosatt sin skyldighet att ge regionförvaltningsverket uppgifter om användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås om den lämnas in efter utsatt tid.
Understödet kan användas för följande godtagbara kostnader:
-
ledarnas löne- och arvodeskostnader samt resekostnader (inklusive kostnader för assistenter för barn och unga som är i behov av särskilt stöd)
-
skäliga samordningskostnader
-
välmotiverade kostnader för transport till hobbyplatserna
-
lokalkostnader för projektet när det inte är möjligt att använda skolans lokaler på grund av innehållet i hobbyverksamheten (utnyttjandet av skolans lokaler kan inte medföra kostnader)
-
nödvändiga och skäliga utrustnings- och materialkostnader
-
övriga skäliga kostnader (till exempel mellanmål när det krävs för att barn och unga ska orka)
Användningstiden för understödet är 1.8.2023–31.7.2024. Understödet kan täcka högst 75 procent av totalkostnaderna för det projekt som understöds. Annat statsunderstöd kan inte anges som en del av självfinansieringsandelen.
Statsunderstödet får endast användas för det ändamål som anges i understödsbeslutet. De faktiska totalkostnaderna ska föranledas av det projekt eller den verksamhet som anges i statsunderstödsansökan och statsunderstödsbeslutet.
Grunden för understödsbeslutet är de kostnader och den finansiering som anges i ansökan. I understödsbeslutet bestäms hur stor del av de faktiska totala kostnaderna för verksamheten eller projektet som understödet får täcka. Statsunderstödet är avsett att täcka det underskott för projektet som uppstår då man från de godtagbara kostnaderna drar av övriga understöd samt de intäkter projektet ger upphov till. Om understödet överstiger det realiserade underskottet, ska den överstigande delen återbetalas till regionförvaltningsverket (se handbok för sökande). De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
De totala kostnaderna kan också omfatta andra kostnader för projektet eller verksamheten än godtagbara kostnader (till exempel merkostnader för skoltransporter till följd av projektet eller verksamheten). Alla kostnader (även andra än godtagbara kostnader) och intäkter ska i redovisningsskedet bokföras på det kostnadsställe som skapas för projektet eller verksamheten.
Som godtagbara kostnader räknas löner eller arvoden som för varje löntagare utgör högst ett belopp som motsvarar en årslön på 80 000 euro inklusive lagstadgade lönebikostnader. Lönen kan betalas ut som penninglön eller naturaförmån. Understödstagaren ska på ett tillförlitligt sätt med exempelvis arbetstidsredovisning visa att arbetsinsatsen riktas direkt till projektet.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av hur understödet använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet.
Av understödstagaren förutsätts ekonomisk rapportering enligt kostnadsställe.
Regionförvaltningsverket har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar som gäller statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (16 § i statsunderstödslagen).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
-
Om understödstagaren uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (till exempel när över hälften av finansieringen är offentlig), ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen i all sin upphandling.
-
Om understödstagaren får understöd för en specifik upphandling till över 50 procent av upphandlingens värde, ska understödstagaren i den upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Undervisnings- och kulturministeriet har fastställt att en understödstagare ska begära anbud av flera än en leverantör i varu- och tjänsteupphandlingar som understiger det nationella tröskelvärdet, men vars värde utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Understödstagaren ska registrera redovisningen för användningen av understödet i regionförvaltningens e-tjänst omedelbart när projektet eller verksamheten avslutats, dock senast inom två månader från det att tiden för användningen av understödet löpt ut. I redovisningen ska det ingå både en ekonomisk rapport och en resultatrapport.
Ytterligare information
Regionförvaltningsverket i Södra Finland/ansvarsområdet för undervisning och kultur
Jukka Moilanen, planerare, tfn 0295 016 686, [email protected]
Marko Ojala, överinspektör, tfn 0295 016 175, [email protected]
Mari Puhakka, överinspektör, tfn 0295 016 560, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Östra Finland/ansvarsområdet för undervisning och kultur
Virpi Launonen, överinspektör för biblioteksväsendet, tfn 0295 016 845, [email protected]
Laura Oksanen, överinspektör för ungdomsväsendet, tfn 0295 016 150, [email protected]
Tapio Niskanen, överinspektör för idrottsväsendet, tfn 0295 016 336, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Lappland/ansvarsområdet för undervisning och kultur
Kai-Matti Joona, överinspektör för idrottsväsendet, tfn 0295 017 396, [email protected]
Susanna Lammassaari, inspektör för ungdomsväsendet, tfn 0295 017 383, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland/ansvarsområdet för undervisning och kultur
Elli-Noora Rinne, planerare, tfn 0295 018 085, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland/ansvarsområdet för undervisning och kultur
Simo Luukkainen, överinspektör, tfn 0295 018 824, [email protected]
Emilia Piitulainen, planerare, tfn 0295 018 848, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Norra Finland/ansvarsområdet för undervisning och kultur
Ulla Silventoinen, överinspektör för idrottsväsendet, tfn 0295 017 663, [email protected]
Tapio Taskinen, planerare, tfn 0295 017 589, [email protected]