Millä perusteella hakemuksia arvioidaan?
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
Nuorisokeskusten harkinnanvaraisia valtionavustuksia voidaan myöntää kolmessa eri hakukategoriassa, jotka ovat:
1.1. Laatuavustus
Laatuavustusten tavoitteena on vahvistaa nuorisokeskusten omaa osaamista ja asiantuntemusta nuorisotyössä ja keskuksen lakisääteisissä tehtävissä mm. kestävässä kehityksessä. Avustuksella on tarkoitus käynnistää, lisätä tai kehittää nuorisokeskuksissa sellaisia toimenpiteitä, joilla lasten ja nuorten ohjauksen laatua, tarjontaa, toteutusta tai arviointia voidaan kehittää.
Laatuavustuksella halutaan erityisesti tukea ohjauksen kehittämistä seuraavilla osa-alueilla:
- ohjauksen SARVI-järjestelmä toiminnan tukena
- asiakaspalautejärjestelmä sekä käytännöt palautteen huomioinnissa ja toiminnan & koulutuksen kehittämisessä
- henkilöstön lisä- ja täydennyskoulutustarve
Kukin nuorisokeskus voi toimittaa korkeintaan yhden hakemuksen liittyen laatuavustukseen (hakuilmoituksessa kohta 1.1.). Laatuavustuksen toimia on mahdollista toteuttaa myös usean nuorisokeskuksen yhteistyönä, jolloin keskukset tekevät yhteisen hakemuksen. Tällöin yksi nuorisokeskus toimii kehittämishankkeen hallinnoijana ja valtionavustus myönnetään tämän keskuksen ylläpitäjälle. Yhteishakemuksesta tulee ilmetä kulujen ja vastuiden jakautuminen eri keskusten kesken.
Laatuavustusta voidaan myöntää enintään 90 % hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista.
1.2. Nuorisotyön kehittämisavustus
Kehittämisavustusten tarkoituksena on tukea nuorisokeskuksia kunkin keskuksen valitsemien omien painopiste- ja vahvuusalueiden mukaisesti. Kehittämisavustuksen tavoitteena on lisäksi vahvistaa nuorisokeskusten välistä verkostoyhteistyötä valtakunnallisesti vaikuttavammiksi. Tämän lisäksi nuorisotyön kehittämisavustusta voi hakea toiminnan turvaamiseen ja toimintaedellytyksien parantamiseen.
Nuorisotyön kehittämisavustuksella halutaan erityisesti tukea seuraavia osa-alueita:
- nuorisotyön ohjaustoiminnan järjestäminen koronapandemiavaikutusten lieventämiseksi lapsille ja nuorille
- nuotta-toiminnan kohderyhmän laajentaminen
- nuorisokeskusten pienimuotoiset hankinnat ja perusparannukset, liittyen nuorisotyön ohjaustoiminnan kehittämiseen
Harkitessaan kehittämisavustusten kohdentumista, opetus- ja kulttuuriministeriö kiinnittää huomiota erityisesti:
- kehittämishankkeen merkitykseen nuorisokeskuksen oman erityisosaamisalueen ja siihen liittyvän verkostoyhteistyön kehittämisen kannalta.
- hankkeiden merkitykseen valtakunnallisesti nuorisokeskusten verkostossa.
- ohjaustoimintaan liittyvissä kohdissa laatuun ja vaikuttavuuteen, kohderyhmille sopivien ohjausmuotojen tarjontaan ja tarjonnan innovatiivisuuteen, kohderyhmien aktivointiin ja kohderyhmille sovitettuihin ohjausjärjestelyihin sekä suunniteltuun ohjauksen määrään ja jakautumiseen eri kohderyhmien kesken.
- hankintoihin liittyvissä kohdissa kiireellisyyteen, tarpeellisuuteen ja kohtuullisiin kuluihin.
Kukin nuorisokeskus voi toimittaa korkeintaan yhden hakemuksen liittyen kehittämistoimintaan (hakuilmoituksessa kohta 1.2.). Kehittämistoimintaa on mahdollista toteuttaa myös usean nuorisokeskuksen yhteistyönä, jolloin keskukset tekevät yhteisen hakemuksen. Tällöin yksi nuorisokeskus toimii kehittämishankkeen hallinnoijana ja valtionavustus myönnetään tämän keskuksen ylläpitäjälle. Yhteishakemuksesta tulee ilmetä kulujen ja vastuiden jakautuminen eri keskusten kesken.
Hakemus laaditaan ministeriön hakulomakkeelle.
Kehittämisavustusta voidaan myöntää enintään 90 % hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista.
1.3. Erityisavustus nuorisokeskuksille koronavirustilanteen vuoksi peruuntuneiden tapahtumien ja tilaisuuksien aiheuttamiin menoihin sekä muihin ennakoimattomiin menoihin
Myönnetyllä avustuksella turvataan nuorisokeskusten toimintojen ylläpitoa ja toimintaedellytyksiä ja varmistetaan toiminnan jatkuminen mahdollisimman joustavasti poikkeustilanteen päätyttyä.
Nuorisokeskuksen tulee hakemuksessaan esittää tarkasti ja perustellusti koronasta aiheutuneet peruuntuneet toiminnot ja niiden kustannusvaikutukset vuoden 2021 osalta. Ennakoimattomien menojen tulee olla mahdollisimman luotettavasti esitettävissä ja perusteltavissa.
Kukin nuorisokeskus voi toimittaa korkeintaan yhden hakemuksen liittyen koronatukeen (hakuilmoituksessa kohta 1.3.). Jaettavissa oleva määräraha on yhteensä 184.000 euroa.
2. Yleiset perusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii strategiansa mukaisesti vaikuttamaan siihen, että kaikkien kyvyt ja osaaminen vahvistuvat; että yhteiskuntaa uudistetaan luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla; ja että merkityksellisen elämän edellytykset turvataan yhdenvertaisesti. OKM:n strategia on luettavissa verkkosivuilta: https://minedu.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-628-7
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa voidaan siten katsoa eduksi, jos toiminta tai hanke osaltaan edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä OKM:n strategian toimintalupauksen mukaisesti.
3. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
4. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.