Avustuksella edistetään hallitusohjelman toimeenpanoa, opetus- ja kulttuuriministeriön strategian 2030 toteutumista, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan kestävän kehityksen linjauksen toteutumista, vapaan sivistystyön tarkoituksen ja tavoitteiden toteutumista sekä omaehtoista vapaatavoitteista oppimista, aktiivista kansalaisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Erityisavustukset vapaan sivistystyön järjestöille, neuvontajärjestöille sekä eräille muille järjestöille
AvustusAvustus on erityisavustus, jota voidaan käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa myöntää kehittämis-, tutkimus-, arviointi- ja seurantahankkeista aiheutuvien suunnittelu-, käynnistämis- ja toteuttamismenojen sekä kansainväliseen yhteistyöhön liittyvien menojen maksamiseen.
Lisäksi avustusta voidaan myöntää kansanopiston, kansalaisopiston, kesäyliopiston tai opintokeskuksen ylläpitäjälle kyseistä oppilaitosta kohtaavan äkillisen, vakavan kriisitilanteen vuoksi psykososiaalisin perustein.
Avustusten hakuaika on ympäri vuoden. Saapuneet hakemukset kootaan 2-3 kertaa vuoden aikana avustuspäätösten tekemistä varten. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti.
Avustukset myönnetään valtion talousarvion momentilta 29.10.20.
Avustukseen sovellettavat säädökset:
- Valtionavustuslaki (688/2001)
Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön asiointipalvelussa. Jos se ei ole mahdollista, ota yhteyttä avustuksesta lisätietoja antavaan virkamieheen.
Hakijan tulee huomioida, ettei hakemusta pysty lähettämään asiointipalveluun määräajan umpeutumisen jälkeen. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla.
Asiointipalvelun käyttöohjeet
Asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta, Suomi.fi-tunnistusta sekä Suomi.fi-valtuuksien käyttöä. Palveluun kirjaudutaan Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-tunnistuksen kautta henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Hakija täyttää asiointipalvelussa olevan hakulomakkeen, liittää siihen lomakkeen yhteydessä pyydetyt liitteet ja toimittaa hakemuksen asiointipalvelun kautta ministeriölle. Ministeriö lähettää päätöksen hakijalle asiointipalveluun.
Hakija tekee asiointipalvelussa mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt. Hakija tekee myös selvitykset asiointipalvelussa.
- Asiointipalvelun käyttöohje yhteisöasiakkaille
- Valtionavustusten asiointipalvelu ja ohjeet
- Asiointipalveluun kirjautuminen ja valtuudet
- Suomi.fi-ohjeet ja tuki
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
Hankkeen tulee toteuttaa hakijan sääntöjen mukaista toiminta-ajatusta ja tavoitteita sekä tässä hakuilmoituksessa mainittuja avustuksen tavoitteita.
Avustuspäätöksiä harkitessaan opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi hankkeiden merkitystä ensisijaisesti hallitusohjelman toimeenpanon, koulutuspoliittisten tavoitteiden sekä omaehtoisen, vapaatavoitteisen koulutuksen ja oppimisen näkökulmasta. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, miten hanke edistää opetus- ja kulttuuriministeriön strategiassa 2030 ja ministeriön hallinnonalan kestävän kehityksen linjauksessa mainittujen tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi kiinnitetään huomiota toimenpiteiden konkreettisuuteen ja kokonaisuuden toimivuuteen sekä siihen, miten hankkeen tulokset on tarkoitus viedä osaksi pysyvää toimintaa hankkeen päättyessä ja miten tulokset aiotaan levittää valtakunnallisesti.
Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa hanke- tai vastaava suunnitelma ja hakemuksessa esitettyä tarkempi talousarvio. Hakemuksesta ja hankkeen talousarviosta tulee ilmetä hakijan omarahoitusosuus hankkeen kokonaiskustannuksista.
Jos avustusta käytetään oppimateriaaleiksi soveltuvien aineistojen laatimiseen, ne tulee julkaista avoimella lisenssillä Avointen oppimateriaalien kirjastossa.
Jos avustuksella tuetaan tutkimusten tai selvitysten tekoa, niiden tulee noudattaa avoimen tieteen toimintatapoja ja tutkimuseettisen neuvottelukunnan hyvän tieteellisen käytännön toimintaohjeita (HTK-ohje).
Erityisavustusta ei pääsääntöisesti myönnetä silloin, kun hanke voi saada samaan käyttötarkoitukseen avustusta toiselta valtion viranomaiselta.
Avustusta ei saa käyttää toimintaan, johon maksetaan valtionosuutta opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmästä.
Mikäli avustusta on tarkoitus jakaa eteenpäin, on valtionavustuslain (688/2001) mukaisesti päätöksentekoa varten hakemuksessa annettava seuraavat tiedot: jaettavan summan enimmäismäärä sekä suunnitelmat rahoituksen jakautumisesta perusteluineen.
Avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 90 prosenttia avustettavan hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista. Erityisavustuksen alaraja on 10 000 euroa.
2. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
3. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.
Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus voi kattaa enintään avustuspäätöksessä määritellyn osuuden avustettavan toiminnan tai hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista. Avustuksen hyväksyttävät kustannukset määritellään avustuspäätöksessä ja sen liitteessä.
Hyväksyttäviksi kustannuksiksi luetaan palkoista tai palkkioista kutakin palkansaajaa kohden enintään määrä, joka vastaa 80 000 euron vuosipalkkaa lakisääteisine sivukuluineen. Palkka voidaan maksaa rahapalkkana tai luontoisetuina.
Avustuksen saajan taloudenhoito ja hallinto on järjestettävä asianmukaisesti.
Avustuksen käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä.
Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on oikeus tehdä valtionavustuksen saajan talouteen ja toimintaan kohdistuvia tarkastuksia, jotka ovat tarpeellisia valtionavustuksen maksamisessa ja käytön valvonnassa (valtionavustuslain 16 §).
Avustuksen saajan tulee selvittää, onko sillä velvollisuus noudattaa hankintalainsäädäntöä, ja ottaa tämä toiminnassaan huomioon. Myös valtioon, kuntiin tai seurakuntiin kuulumaton avustuksen saaja voi olla velvollinen kilpailuttamaan hankintansa noudattaen hankintalain mukaisia menettelyitä.
- Jos avustuksen saaja täyttää julkisoikeudellisen laitoksen tunnusmerkit (esim. rahoituksesta yli puolet on julkista rahoitusta), avustuksen saajan tulee noudattaa hankintalakia kaikissa hankinnoissaan.
- Jos avustuksen saaja saa avustusta tiettyyn hankintaan yli 50 % hankinnan arvosta, saajan on tässä hankinnassa noudatettava hankintalakia.
(Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016).
Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, että avustuksen saajan tulee pyytää tarjous useammalta kuin yhdeltä toimittajalta sellaisissa tavara- ja palveluhankinnoissa, jotka alittavat kansallisen kynnysarvon mutta joiden arvo ilman arvonlisäveroa ylittää 20 000 euroa.
Avustuksen käyttöön liittyy myös muita ehtoja ja rajoituksia. Katso avustusten ehdot ja rajoitukset kokonaisuudessaan.
Avustusten käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä. Selvitykseen sisältyy sekä talousraportointi että tuloksellisuusraportointi. Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Asiointipalvelussa haetuista ja myönnetyistä avustuksista selvitykset tehdään OKM:n asiointipalvelussa.
Paperilomakkeella haetuista avustuksista tehdään selvitykset ministeriölle avustussivulta linkitetyltä erillisellä selvityslomakkeella. Paperilomakkeella tehtävään selvitykseen tulee liittää liite, joka löytyy hakuilmoituksen kohdasta Lomakkeet ja liitteet.
Lisätietoja
Opetusneuvos Annika Bussman (kansanopistot, kesäyliopistot)
puh. 029 533 0407
[email protected]
Asiantuntija Petra Heikkinen (kansalaisopistot, opintokeskukset, järjestöt)
puh. 029 533 0068
[email protected]
Asiointipalvelua koskevissa teknisissä kysymyksissä saa tukea osoitteesta [email protected]
Katso myös opetus- ja kulttuuriministeriön Opas valtionavustusten hakemisesta, käytöstä ja käytön valvonnasta.